12.06.2021 ob 22:32
Deli članek
V odprtih kategorijah so nastopili Anamari Velenšek, Enej Marinič in Vito Dragič

Budimpešta (MOREL)- Kot zadnja Slovenka je na članskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti nastopila Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov. V prvem krogu je premagala tekmovalko Savdske Arabije Tahani Alqahtani, proti kateri si je po dvajsetih sekundah dvoboja priborila prednost wazarija in nadaljevala s končnim prijemom v parterju za ippon in zmago. V drugem krogu izločilnih dvobojev se je pomerila s peto nosilko turnirja in kasnejšo svetovno prvakinjo kategorije nad 78 kilogramov Japonko Asahina. Ta si je v prvi minuti preborila prednost wazarija in nato v tretji minuti zaključila dvoboj še z drugim metom za wazari. Tako je Anamari Velenšek končala svoje nastope v predtekmovanju.

Po končanih borbah je Anamari povedala naslednje: "Na to tekmo sem se pripravljala kot na vsako drugo Svetovno prvenstvo, vendar pa so moj glavni cilj Olimpijske igre. Z Japonko se poznava iz priprav, z njo pa sem se borila tudi že na tekmi.  Moja taktika je bila, da ji vsilim svoj stil borbe, kar mi ni uspelo. V naslednjih tednih planiram zaključne priprave na Olimpijske igre."

Enej Marinič je nastopil na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu. V prvem krogu izločilnih dvobojev je bil prost, v drugem krogu mu je nasproti stal Avstrijec Allerstorfer. Po zelo izenačenem rednem delu se je dvoboj prevesil v podaljšek, kjer je z metom za ippon slavil Avstrijec in tako Eneju preprečil nadaljevanje tekmovanja.

Po svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu je Enej svoje misli strnil takole: "Želje pred vstopom na tekmovanje so bile visoke, zato je bilo razočaranje toliko večje. Z Avstrijcem se poznava že dalj časa, saj sva dala skozi veliko borb na pripravah, zato je bila zelo pomembna taktična priprava na borbo. V borbo sem stopil s planom, da bom pristopil agresivno in s tem onemogočil njegove kontra tehnike. Žal se mi ni izšlo po načrtih. Sedaj si bom najprej vzel krajšo pavzo, nato pa se začnejo priprave na Grand Slam Zagreb."

Drugi predstavnik v kategoriji nad 100 kilogramov je bil Vito Dragič, ki se je pomeril z Uzbekistancem Yusupovom. Tekom dvoboja sta si oba prislužila dve kazni in v boju za zlato točko je slavil Uzbekistanec, ki si je priboril točko z wazarijem. To so sporočili iz Judo zveze Slovenije. (konec)