24.03.2022 ob 21:55
Deli članek
 Evropski poslanci za strožje ukrepe proti visokim cenam energije

Bruselj (MOREL)- Evropski poslanci so pozvali, naj EU bolje ukrepa glede svoje energetske odvisnosti od Rusije in hitro zagotovi čistejšo in cenovno dostopno energijo za vse.  V luči ruskega napada na Ukrajino ter izjemne rasti in nihanja cen energije so evropski poslanci na plenarni razpravi 24. marca izprašali predstavnike Sveta in Komisije o načrtih za odpravljanje odvisnosti od ruske energije, predvsem nafte, naravnega plina in premoga.

Razprava sledi načrtu Komisije “REPowerEU”, ki predvideva zmanjšanje povpraševanja EU po ruskem plinu za dve tretjini pred koncem leta 2022 in povsem do leta 2030, obnovo zalog za zimo in zagotavljanje dostopne, varne in trajnostne energije.

Ob predstavitvi načrta je Valdis Dombrovskis, izvršni podpredsednik Komisije, dejal: “Moramo sami upravljati našo energetsko prihodnost in to pomeni, da ne moremo dopustiti nobeni tretji državi, da destabilizira naše trge ali vpliva na naše energetske izbire.”

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clément Beaune, ki je zastopa Svet, je poudaril pomen energetske neodvisnosti Evrope in zelenega prehoda: “Evropa mora biti neodvisna od uvoza fosilnih goriv iz Rusije. [...] Pospešiti moramo naša prizadevanja za povečanje evropske neodvisnosti od fosilnih goriv, začenši seveda s plinom. Nujno moramo doseči raznovrstnost virov in preiti k čistim, zelenim oblikam energije.”

Markus Pieper (ELS, Nemčija) je dejal, da morajo za blaženje visokih cen energije države EU zmanjšati davke na energijo in prekiniti odvisnost od Rusije. Dejal je tudi: “Ločiti moramo plin od cene elektrike.” Posvaril pa je, da bi bilo “odpraviti konkurenco na trgih energije najslabša priprava na povojno obdobje. Lažje je odpraviti tržno gospodarstvo kot ponovno vpeljati konkurenco.”

Dan Nica (S&D, Romunija) je REPowerEU označil za “bolje kot nič” in pozdravil predlog o obveznem skladiščenju plina, pri čemer je izrazil dvom, da bo do zime že v pogonu. Kritiziral je špekulacije na trgih energije in pozval k davku na nepričakovane dobičke. “Nesprejemljivo je, da so v EU države, kot je Romunija, kjer lahko nekdo prodaja energijo po desetkratni ceni.”

Morten Petersen (Renew, Danska) je dejal: “Zadnji čas je, da spremenimo naš način življenja. Moramo varčevati z energijo v industriji, stavbah ... Znižati moramo temperaturo, morda si obleči še en pulover in moramo zagnati osveščevalno kampanjo, da bodo državljani razumeli, da je vredno varčevati z energijo.” Dodal je: "Pospešiti moramo razvoj obnovljive energije, ne le na kopnem, temveč tudi na morju."

Ville Niinistö (Zeleni/ESZ, Finska) je dejal: "Za ukrepanje proti visokim cenam energije potrebujemo skupne nabave, boljše usklajevanje, sodelovanje in solidarnost med državami članicami, moramo pa tudi okrepiti naše naložbe v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost.” Evropske države je pozval, naj bolje podprejo ranljiva gospodinjstva, pri čemer naj uporabijo prožnost v obstoječem okviru, denimo z neposrednimi plačili ali z vavčerji. "To je nujno potrebno za tiste, ki ne morejo plačati svojih računov za energijo."

Paolo Borchia (ID, Italija) je poudaril, da je sicer dobro imeti določeno zalogo plina, bo pa to še povišalo cene. “Tekom let smo naredili vse, da smo zagotovili, da je EU preveč odvisna od uvoza energije; sedaj bodo ceno plačala gospodinjstva in podjetja.”

Zdzisław Krasnodębski (ECR, Poljska) je dejal, da gredo predlogi komisije v pravo smer - v smeri manjše odvisnosti od Rusije in hitrejšega razvoja obnovljive energije - a izpostavil neskladnost med načrti in realnostjo. “Sedaj načrtujemo skupne nabave plina, uredbe o zmogljivostih za shranjevanje plina in hitrejšo preobrazbo k obnovljivim virom energije. Resničnost pa je drugačna - v tem trenutku poteka tekma za nakupe fosilnih goriv.”

Manon Aubry (Levica, Francija) je dejala, da je "Komisija končno ugotovila, da je trg energije absurden, saj vodi le k zviševanju cen za gospodinjstva in dobičkom podjetij. (...) Zakaj moramo čakati do konca zime, preden se spopademo s tem, če so se cene zvišale že pred vojno v Ukrajini?”

To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)