08.12.2021 ob 18:33
Deli članek
 »Nujno potrebujemo več človečnosti in politične volje na najvišji ravni, da spremenimo trenutno nedopustno, nečloveško stanje na naših mejah.«

Tanja Fajon

Strasbourg, (MOREL)-  Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je danes skupaj s poslansko kolegico Ireno Jovevo (Renew/LMŠ) gostila spletni dogodek, na katerem so panelisti razpravljali o vzrokih za grozljive prizore, katerim smo priča na pragu Evrope. Dogodek je navdihnil kratki film Ko smo bili oni (When we were them) režiserja iz BiH in Oskarjevega nagrajenca Danisa Tanovića in prejemnika nagrade Pulitzer Damira Šagolja.

Osem minutni dokumentarec prikazuje nečloveškost in brutalnost, s katero se srečujejo ljudje, ki želijo doseči tla Evrope. Danes je po vsem svetu več kot 80 milijonov prisilno razseljenih ljudi, ki iščejo boljše pogoje za preživetje in dostojno življenje.

»Kot nekdanja novinarka in danes političarka se veliko ukvarjam tudi s problematiko migracij, s humanitarnimi krizami, ki smo jim vse bolj pogosto priča na evropski celini, s podporo skupni evropski migracijski in azilni politiki, ki bo temeljila na humanosti in solidarnosti do ljudi, ki pomoč potrebujejo. Film Ko smo bili oni predstavlja kruto realnost ljudi, ki iščejo boljši jutri samo zato, ker jim to onemogočajo vojne, nasilje, revščina, podnebne spremembe. Žal so žrtve največkrat nedolžni ljudje. Vztrajno moramo zagotavljati spoštovanje človekovih pravic in mednarodne zakonodaje. Tudi na mejah, zato ne smemo dovoliti, da nezakonito in verižno vračanje postane prikrit način upravljanja meja,« je ob razpravi povedala Tanja Fajon.

»Vesela sem, da so se nam danes pridružili avtor filma When we were them Damir Šagolj, predstavnika Evropske komisije - vodja kabineta komisarke Ylve Johansson Tom Snels ter vodja enote za azil Esther Pozo Vera in predstavnici humanitarnih organizacij iz Bosne in Hercegovine in Poljske Sabiha Kapetanović in Katarzyna Staszewska. Gre za problematiko, ki jo prevečkrat izrabljamo za politična obračunavanja, a pozabljamo, da gre za človeška življenja. Večkrat bi morali prisluhniti ljudem, aktivistom ki se borijo v prvih vrstah in delajo tisto, kar bi morale vlade in odgovorni politiki,« je nadaljevala Fajon.

Komisija je vnovič poslala jasen signal, da migracije niso problem, ampak rešitev za krepitev evropske zavesti. Upravljanje in zaščita meja morata iti z roko v roki s spoštovanjem načel temeljnih človekovih pravic.

Ljudje na poti za boljšim življenjem, prosilci za azil se morda res spreminjajo, prihajajo in odhajajo novi. A njihovi pogledi ostajajo isti - prestrašeni v nevednosti, kakšna bo njihova prihodnost. »Nujno potrebujemo več človečnosti in politične volje na najvišji ravni, da spremenimo trenutno nedopustno, nečloveško stanje na naših mejah. Velika hvala vsem humanitarnim, neprofitnim organizacijam, ki na terenu opravljate veliko delo!« je zaključila evropska poslanka. To so sporočili iz pisarne evropske poslanke Tanje Fajon. (konec)