07.10.2022 ob 22:54
Deli članek
 Pravna mreža za varstvo demokracije prejela letošnjo nagrado Državljan Evrope

Ljubljana (MOREL)- Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je danes v Hiši EU v Ljubljani gostila slovesnost ob podelitvi letošnje nagrade Državljan Evrope, ki jo je prejela Pravna mreža za varstvo demokracije. Prestižno nagrado Evropskega parlamenta je prejela za projekt podpore posameznikom in organizacijam pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični. Slovesno podelitev je popestril krajši kulturno-umetniški program, v katerem so sodelovali glasbenika Ana Vipotnik in Igor Leonardi, pevski zbor Andreja Rozmana – Roze ter mladi igralci in igralke, ki sodelujejo v mladinskem festivalu angažiranega pisanja na Vodnikovi domačiji v ljubljanski Šiški.

Nagrado Državljan Evrope so prejele pobudnice za ustanovitev mreže Katarina Bervar Sternad, Maja Cimerman, Anuška Podvršič, Nataša Posel, Barbara Rajgelj in Jasna Zakonjšek.  Anuška Podvršič je v imenu prejemnic ob prejemu nagrade dejala: "Menimo da, je ta nagrada pomembno priznanje civilni družbi, da se je uspela v teh dveh letih tako dobro zorganizirati. Zahvaljujemo se vsem strokovnjakom in strokovnjakinjam, ki ste skupaj z nami bili ta boj. Prav tako se zahvaljujemo vsem drugim podpornikom."  

Evropski parlament poudarja varstvo demokracije in vladavino prava kot temeljni vrednoti Evropske unije. Na enakih vrednotah je bila leta 2021 ustanovljena tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. Pobuda je bila ustanovljena zato, da bi zmanjšali razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice. S pravnimi mnenji, stališči in pozivi Pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije.

Mreža nevladnih organizacij, s katero sodeluje več kot 50 odvetnikov v Sloveniji, je v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju varovanja vladavine prava. Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Po začetku delovanja je uspela k svojim projektom pritegniti tudi mlade, ki se v vlogi aktivnih državljanov borijo za demokracijo. Pravno mrežo za varstvo demokracije so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali državljani.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope za izjemne nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter ohranjanje zgodovinskega spomina.

Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe. Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk. Letos je Evropski parlament razglasil 30 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz 24 držav članic Evropske unije. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)