09.04.2021 ob 00:03
Deli članek

Bruselj, (MOREL)- Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope je podprl večjezično digitalno platformo, ki bo državljankam in državljanom omogočala sodelovanje na konferenci. Dogovoril se je tudi o metodah dela ter pregledal priprave na uvodni dogodek, ki bo potekal na dan Evrope, 9. maja.

Odprta in vključujoča demokratična participativna razprava

Državljanke in državljani iz EU bodo od 19. aprila preko nove večjezične digitalne platforme imeli možnost predstaviti svoje poglede na katerokoli tematiko, ki je po njihovem mnenju pomembna za prihodnost EU. Tako bodo lahko državljanke in državljani – prvič na ravni EU – predstavili svoje ideje, komentirali bodo lahko zamisli drugih ljudi, prav tako bodo lahko organizirali dogodke oziroma na njih sodelovali. Platforma bo osrednje vozlišče konference, prostor, kjer se bodo zbirali in delili vsi prispevki v okviru konference vključno z decentraliziranimi dogodki, razpravami evropskih državljank in državljanov ter plenarnimi srečanji.

Specializiran mehanizem za povratne informacije bo zbiral in analiziral ključne točke razprave, ki jih bodo obravnavali na razpravah evropskih državljank in državljanov ter na plenarnih srečanjih. Platforma bo prav tako zagotavljala informacije o strukturi in delu konference. Organizatorjem dogodkov bo s katalogom ključnih dogodkov omogočala promocijo njihovih pobud na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni. Državljanke in državljani bodo z zemljevidom dogodkov imeli jasen pregled nad dogodki, ki se jih bodo želeli udeležiti.

Izjave treh sopredsedujočih izvršnemu odboru konference po srečanju

Predstavnik Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt (Renew, Belgija) je dejal: “To razpravo moramo narediti čim bolj živahno, kar v času koronakrize pomeni eksperimentiranje z digitalnimi platformami v največji možni meri. S to platformo nudimo orodja, ki bodo vsakomur omogočila aktivno udeležbo v tej razpravi in poskrbeli bomo, da bodo te zamisli del analiz in sklepov konference. Gre za prihodnost ljudi, zato je to njihova konferenca.”

Portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias je v imenu predsedstva Svetu EU izpostavila: “Digitalna platforma bo Evropejke in Evropejce pripeljala na javni prostor. Omogočila jim bo, da bodo lahko izrazili svoje skrbi, delili svoje sanje ter pričakovanja in da se bodo povezali s svojimi predstavniki. Unija potrebuje moč svojih državljank in državljanov, če želi postati močnejša. To je odločilen trenutek, ki nam bo omogočil odkrito razpravo o različnih stališčih in brez tabujev.”

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za demokracijo in demografijo, Dubravka Šuica je dejala: “Zagon digitalne platforme bo omogočil edinstven prostor, v katerem se bodo lahko naše državljanke in državljani vključevali v pogovore in razprave po vsej Evropi. Platforma bo tudi omogočila ljudem, da bodo delili svoje poglede in zamisli, skrbi, upanje in sanje – in to v vseh uradnih jezikih EU. Veselim se že rezultatov teh razprav.”

Uradni ključnik konference #TheFutureIsYours (#PrihodnostJeTvoja) je hkrati vabilo državljankam in državljanom EU, naj prispevajo in sooblikujejo prihodnost EU: “Prihodnost je v tvojih rokah”.

Uradni dogodek ob dnevu Evrope

Izvršni odbor je razpravljal tudi o pripravah na uradni dogodek konference, ki bo potekal 9. maja ob dnevu Evrope, če bodo to omogočale epidemiološke razmere. Odbor je prav tako potrdil  metode dela in opravil prvo razpravo o predlogu pravil glede sestave in dela plenarnih zasedanj konference.

Naslednji koraki

Izvršni odbor se bo znova sestal čez dva tedna, ko bo sklenil razpravo o poslovniku ter se posvetili še preostalim odprtim zadevam glede organizacije konference. To so sporočili iz predstavnštva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)