16.12.2020 ob 15:29
Deli članek

Bruselj, 16. december 2020 (MOREL)- Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je danes na slovesnosti v Bruslju predstavnicama beloruske demokratične opozicije Svetlani Tihanovski in Veroniki Cepkalo predal letošnjo nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov.  Nagrado sta prevzeli v imenu demokratične opozicije Belorusije, ki jo predstavlja usklajevalni svet, pobuda pogumnih žensk in osebnosti iz politične in civilne sfere.

Predsednik Sassoli je ob podelitvi nagrade dejal: "Ves svet spremlja, kaj se dogaja v vaši državi. Vidimo pogum žensk. Vidimo vaše trpljenje. Vidimo zlorabe. Vidimo nasilje. Vaša prizadevanja in odločenost živeti v demokratični državi nas navdihujejo. Nagrajenkam in nagrajencem ter moči, ki ste jo izkazali, želim izkazati poseben poklon."

Svetlana Tihanovska, vodja beloruske opozicije, je ob prejemu nagrade dejala: "Vsak Belorus, ki se udeleži mirnih protestov proti nasilju in brezpravnosti, je junak. Vsak od njih je vzor poguma, sočutja in dostojanstva. Belorusi protestirajo vsak teden od volitev 9. avgusta. Protestirajo za svojo prihodnost in prihodnost tistih, ki se protestov ne morejo udeležiti. Če Belorusija ni svobodna, tudi Evropa ne more biti popolnoma svobodna. (...) Letos imam samo eno željo. Hočem, da se vsi Belorusi, ki so sedaj zaprti ali so bili prisiljeni živeti v izgnanstvu, lahko vrnejo domov."

Prejemnike nagrade Saharova 2020 so izbrali politični voditelji parlamenta 22. oktobra 2020. Demokratično opozicijo v Belorusiji predstavlja usklajevalni svet, pobuda pogumnih žensk (vodilna kandidatka opozicije Svetlana Tihanovska, Nobelova nagrajenka Svetlana Aleksijevič, glasbenica in politična aktivistka Marija Kolesnikova ter politični aktivistki Olga Kovalkova in Veronika Cepkalo) ter osebnosti iz politične in civilne sfere (videobloger in politični zapornik Sergej Tihanovski, ustanovitelj beloruske organizacije za človekove pravice Viasna Ales Beljacki, Sergej Dilevski, ustanovitelj kanala NEXTA, ki obratuje prek aplikacije Telegram, Stepan Putilo ter politični zapornik in predsedniški kandidat na volitvah leta 2010 Nikolaj Statkevič).

Evropski parlament je v resoluciji, sprejeti septembra 2020, obsodil beloruske oblasti zaradi njihovega nasilja nad mirnimi protestniki. Parlament bo med 18. in 21. decembrom organiziral misijo ugotavljanja dejstev o Belorusiji in na tej podlagi odločil o nadaljnji podpori demokratični opoziciji.

Letošnji finalisti so bili še okoljski aktivisti za Guapinol Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez in Jeremías Martínez Díaz ter Berta Cáceres iz Hondurasa in pa monsinjor Nadlib Mihail, nadškof Mosula, Irak.

 

Nagrada Saharova za svobodo misli, ki jo vsako leto podeli Evropski parlament, nosi ime sovjetskega fizika in političnega oporečnika Andreja Saharova. Že od leta 1988 jo podeljuje posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine.  Lani je nagrado prejel Ilham Tohti, ujgurski ekonomist, ki se bori za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem. Nagrado sestavljajo listina in 50 tisoč evrov.(konec)