08.03.2022 ob 20:20
Deli članek
Evropski parlament pozdravlja izjemno solidarnost z begunci

Strasbourg (MOREL)- Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so v razpravi na plenarnem zasedanju z Brigitte Klinkert, francosko delegirano ministrico za gospodarsko vključevanje v imenu Sveta, in evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson poudarili dramatične humanitarne in begunske razmere, ki jih je povzročil ruski napad na Ukrajino. Pozdravili so izredno zavzetost držav, ki mejijo na Ukrajino, in opozorili, da bo dolgoročno potrebna trajna solidarnost po vsej EU. Soglasno so obsodili rusko agresijo proti Ukrajini.

Komisarka Johanssonova je izpostavila izreden pritisk na države članice, ki mejijo na Ukrajino: Poljska, Madžarska, Slovaška in Romunija ter Republika Moldavija. EU je izpolnila pričakovanja, ko je Svet soglasno aktiviral mehanizem za začasno zaščito, ki zagotavlja solidarnost po vsej EU, s podporo agenciji ZN za begunce (UNHCR) in Rdečemu križu, ki delujeta na terenu, ter z aktiviranjem humanitarne pomoči v višini 500 milijonov evrov.

Poslanke in poslanci so pozdravili tudi hiter odziv EU, ki zagotavlja zaščito tistim, ki bežijo iz Ukrajine, in pozvali k zadostni finančni pomoči, s katero bi omogočili podporo tudi v srednjeročnem in dolgoročnem obdobju. Nekateri govorniki so se zavzeli za konkreten napredek pri reformi zakonodaje EU o migracijah in azilu, drugi pa so poudarili, da vsi begunci, ne glede na njihovo etnično pripadnost, potrebujejo enako zaščito. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)