16.02.2022 ob 19:06
Deli članek
Evropski parlamentarci nekritično podpirajo Ukrajino in grozijo Rusiji

Roberta Metsole

Strasbourg (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so v današnji razpravi o odnosih med EU in Rusijo, o evropski varnosti in ruski vojaški grožnji Ukrajini pozvali k skupnemu odzivu in izrazili podporo Ukrajini. Poslanke in poslanci so o dogajanju, povezanem z ruskimi vojaškimi grožnjami Ukrajini, razpravljali s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na začetku razprave poudarila, da je Evropski parlament že večkrat izrazil solidarnost z Ukrajinci, ki se soočajo z negotovostjo zaradi grožnje ruske vojaške agresije. “Priča smo tudi grožnji miru v Evropi”, je dodala in spomnila, da bo Parlament danes glasoval o odobritvi 1,2 milijarde evrov vrednega svežnja finančne pomoči Ukrajini. Evropski komisiji se je zahvalila za “pravočasen predlog v podporo finančni stabilnosti in odpornosti Ukrajine v teh težkih okoliščinah”.

Predsednik Evropskega sveta Michel je izpostavil, da predstavlja nedavno kopičenje ruskih vojaških enot ob meji z Ukrajino agresivno in grozeče ravnanje. Kot je še poudaril, tovrstna taktika ne ogroža zgolj stabilnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine temveč tudi mir in varnost v Evropi ter v mednarodnem sistemu, ki temelji na pravilih.

Michel je tudi dejal, da si EU skupaj z mednarodnimi partnerji in zavezniki prizadeva za zmanjšanje napetosti predvsem z diplomatskimi sredstvi, obenem pa pripravlja ostre sankcije proti Rusiji, če bo ta nadaljevala vojaško agresijo proti Ukrajini. Napovedal je tudi sklic donatorske konference za podporo ukrajinskemu gospodarstvu, ki jo EU pripravlja v sodelovanju z Ukrajino.

“Zamisel o območjih vpliva ne sodi v 21. stoletje”, je v svojem nastopu dejala predsednica Evropske komisije von der Leyen. Diplomacija še ni izrekla zadnje besede, toda potrebujemo dejanja, je komentirala najnovejše signale iz Kremlja. Zveza NATO še ni potrdila zmanjšanja obsega ruskih sil ob meji z Ukrajino, je poudarila.
Obenem je predsednica Komisije Rusijo opozorila, naj “energetskega vprašanja” ne uporablja kot orožje. Medtem ko EU povečuje porabo drugih virov energije, ”smo uspešno prebrodili to zimo”, je poudarila in dodala, da je glavni nauk za EU potreba po diverzifikaciji svojih energetskih virov, da ne bo odvisna od ruskega plina. Evropska prihodnost je v obnovljivi energiji, je sklenila.

“Kar bi se lahko zgodilo v Ukrajini, bo obeležilo prihodnost človeštva”, je opozoril zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Če bo prevladal zakon močnejšega, bo to korak nazaj”, je dodal. Kot je še poudaril, se EU in njene članice z morebitnim ruskim vojaškim napadom soočajo popolnoma enotne, kar je “ena od pozitivnih posledic te krize”.  Pojasnil je tudi, da je EU pripravljena na pogajanja za diplomatsko rešitev položaja, a je hkrati pripravljena tudi ukrepati s sankcijami, če bo to potrebno.

Veliko poslank in poslancev je v razpravi poudarilo, da so trenutne napetosti opozorilo za EU, ki mora še naprej razvijati zmogljivosti za ukrepanje  primeru zunanjih pritiskov, zagotoviti močan odziv na zunanje grožnje in obenem ohraniti mir ter demokracijo kot temeljni vrednoti. Trenutni izzivi, povezani z Rusijo, so zato po njihovem mnenju priložnost za krepitev evropske enotnosti.

Ob izrazih podpore in občudovanja do prebivalcev Ukrajine, ki se že več let soočajo z grožnjo ruskega napada, so mnoge poslanke in poslanci poudarili, da je treba nadaljevati tako diplomatska prizadevanja kot tudi pripravo ostrih sankcij proti Rusiji. Na mizi mora biti veliko sankcij vključno s plinovodom Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, so menili nekateri.

Kot so še poudarili poslanke in poslanci, razlog za rusko agresijo ni širitev zveze NATO, temveč moč vrednot ter privlačnost demokratičnih družb, kar straši ruskega predsednika Vladimirja Putina in Kremelj. Medtem pa so nekatere poslanke in poslanci tudi kritizirali EU zaradi preveč dvoumnega odziva v odnosih do Rusije, drugi pa so izpostavili, da mora Evropa besede nadgraditi z dejanji in se upreti ruski agresiji. To je sporočila Saša B. Golob iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji.  (konec)