26.03.2021 ob 21:08
Deli članek

Bruselj, 26. marec 2021 (MOREL)- Po srečanju o Sloveniji s premierjem Janezom Janšo je delovna skupina evropskega parlamenta v okviru odbora za državljanske svoboščine objavila naslednjo izjavo: Obžalujemo, da je bila današnja izmenjava mnenj med skupino Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin s predsednikom slovenske vlade Janezom  Janšo prekinjena, saj je predsednik vlade zapustil srečanje.

Srečanje skupine je bilo na izrecno prošnjo premierja Janše izjemoma predvajano v živo. Ta je prav tako izrazil željo, da bi želel v okviru svoje uvodne predstavitve predvajati vizualno gradivo. Izkazalo se je, da gradivo zajema tri video posnetke, ki so prispeli le nekaj minut pred začetkom srečanja, nekateri pa med srečanjem. Kljub temu je  Janša vztrajal pri takojšnjem predvajanju video posnetkov namesto da bi začeli izmenjavo mnenj skladno z dnevnim redom srečanja.

Po zaključku srečanja so vsi člani skupine prejeli video posnetke, ki bodo del naših nadaljnjih posvetovanj enako kot vse ostalo gradivo, ki ga prejmemo tekom našega spremljanja. Med izmenjavo mnenj je prišlo do pogojevanja takojšnjega predvajanja posnetkov z nadaljevanjem razprave s predsednikom vlade, kar je obžalovanja vredno.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin je še naprej pripravljena na dialog z vladami in oblastmi v okviru svojega mandata, da preiskuje grožnje demokraciji, pravni državi in temeljnim svoboščinam v Evropski uniji.  Zato ostajamo odprti za nadaljevanje dialoga, delo pa bomo nadaljevali s pisnimi vprašanji za slovenske oblasti. Upamo, da bodo slovenske oblasti pripravljene na odprto in konstruktivno razpravo. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)