03.05.2022 ob 13:23
Deli članek
Novinarska nagrada vredna 20 tisoč evrov

Bruselj (MOREL)- Evropski parlament je 3. maja, na svetovni dan svobode medijev, objavil razpis za zbiranje novinarskih del za nagrado Daphne Caruane Galizia za dosežke v novinarstvu. Vsakoletna nagrada je namenjena izjemnim dosežkom v novinarstvu, ki spodbujajo in zagovarjajo temeljna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je dejala: „Sporočilo Evropskega parlamenta je jasno: Evropa stoji s tistimi, ki iščejo resnico. Daphnino pero je bilo utišano, ker je odkrivala resnico in nikoli ne smemo dovoliti novinarjem, da postanejo tarče in žrtve. S to nagrado bo Evropski parlament še naprej zagovarjal svobodo govora, pluralnost medijev in kakovostno novinarstvo ter pomagal pri prenosu teh vrednot na prihodnje generacije.“

Na razpisu lahko sodelujejo vsi poklicni novinarji in njihove ekipe. Narodnost ni pomembna. Novinarji lahko predložijo poglobljene novinarske prispevke, ki so bili objavljeni ali predvajani v eni izmed 27 držav članic EU. Namen nagrade je podpreti poklicno novinarstvo in poudariti njegov pomen pri ohranjanju svobode in enakopravnosti.

Zmagovalca bo izbrala neodvisna žirija, ki jo bodo sestavljali predstavniki medijev in civilne družbe iz vseh 27 držav članic ter predstavniki najpomembnejših evropskih novinarskih združenj. Slovesna podelitev bo vsako leto potekala v dneh okrog 16. oktobra, ki zaznamuje obletnico umora Daphne Caruana Galizia.

Denarna nagrada v višini 20.000 evrov je dokaz zavezanosti Evropskega parlamenta preiskovalnemu novinarstvu in poudarja pomen svobode tiska. V zadnjih nekaj letih Parlament opozarja na poskuse spodkopavanja pluralnosti medijev, tako v EU kot širše. Poslanke in poslanci so obsodili napade na novinarje, zlasti s strani politikov, in pozvali Komisijo, naj predloži zakonodajo proti nepoštenim tožbam. Zakonodajni predlog glede zlonamernih tožb proti novinarjem in aktivistom je bil objavljen 27. aprila.

Novinarji lahko prispevke predložijo prek spleta na strani  Daphnejournalismprize.eu do 31. julija 2022 do polnoči po srednjeevropskem času.

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in aktivistka proti korupciji, ki je obširno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstev in povezavah malteških oblasti s panamskimi dokumenti. Po nadlegovanju in grožnjah je bila 16. oktobra 2017 umorjena v avtomobilskem bombnem napadu. Predsednik vlade Joseph Muscat je moral zaradi škandalov, povezanih z uradno preiskavo njenega umora, odstopiti. Evropski parlament je decembra 2019 ostro obsodil nepravilnosti v preiskavi, Evropsko Komisijo pa pozval, naj ukrepa. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)