15.12.2021 ob 23:44
Deli članek
Parlament se je poklonil Alekseju Navalnemu

Bruselj (MOREL)- Hči Alekseja Navalnega Darja Navalna je danes na slovesnosti v Strasbourgu v imenu zaprtega očeta sprejela  nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.Aleksej Navalni trenutno prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji v Rusiji. Že več kot desetletje je osrednja osebnost ruske opozicije, znan je po boju proti korupciji in kršitvam človekovih pravic s strani Kremlja.

Predsednik Parlamenta David Sassoli je v uvodnih besedah pohvalil pogum Navalnega: "Utrpel je grožnje, mučenje, zastrupitev, aretacijo, zapor, a ga niso mogli dejansko pripraviti do tega, da neha govoriti ... Kot je nekoč sam dejal, korupcija cveti tam, kjer niso spoštovane človekove pravice, in menim, da ima prav. Boj proti korupciji je tudi boj za spoštovanje univerzalnih človekovih pravic. Zagotovo je to tudi boj za človekovo dostojanstvo, dobro upravljanje in pravno državo," je dejal Sassoli in pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega.

Darja Navalna je bila ob prejemu nagrade v imenu Navalnega kritična do tistih, ki so pripravljeni pragmatično ugoditi zahtevam diktatorjev. Vztrajala je, da mora Evropa ostati zvesta svojim idealom: “Ko sem pisala svojemu očetu in ga vprašala: 'Kaj želiš, da v tvojem imenu sporočim v govoru?' je odgovoril: 'Reci, naj si nihče ne drzne enačiti Rusije s Putinovim režimom. Rusija je del Evrope in prizadevamo si postati njen del. A hočemo tudi, da si Evropa sama prizadeva za čudovite ideje, ki so v njenem jedru. Prizadevamo si za Evropo idej, za slavljenje človekovih pravic, demokracije in integritete.”

Slovesnosti v Strasbourgu sta se udeležila tudi politični svetovalec Navalnega Leonid Volkov in njegova predstavnica za odnose z mediji Kira Jarmiš.

Med finaliste za nagrado Saharova 2021 so se uvrstile še Afganistanke, ki se borijo za pravice žensk v svoji državi, in bolivijska političarka Jeanine Áñez. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)