27.04.2021 ob 22:43
Deli članek

Bruselj (MOREL)- V razpravi v torek so se politične skupine evropskega parlamenta zavzele za dogovor, ki določa pravila glede prihodnjih odnosov med EU in Veliko Britanijo. Večina poslancev evropskega parlamenta, predsednica Komisije Ursula von der Leyen in portugalsko predsedstvo Sveta so poudarili, da obžalujejo odhod Velike Britanije, vendar so se zavzeli za glasovanje v prid sporazumu o trgovini in sodelovanju med EU in Veliko Britanijo. To je najboljša možnost za ublažitev najhujših posledic brexita in zagotovitev celovitosti enotnega trga.

V zvezi z enostranskimi ukrepi Velike Britanije, ki kršijo sporazum o izstopu in njegov protokol o Severni Irski, je večina govornikov menila, da bo sporazum zagotovil dodatna pravna orodja za preprečevanje in zaščito pred enostranskim odstopanjem od obveznosti, ki sta jih podpisali obe strani.

Poslanci so po štirih mesecih intenzivnega nadzora tudi poudarili, da bo Parlament še naprej dejavno spremljal, ali Velika Britanija v celoti izpolnjuje svoje obveznosti.

Pozneje bo Parlament glasoval o tem, ali naj odobri sporazum, in o resoluciji, v kateri bo predstavil svojo oceno in pričakovanja v zvezi z dogovorom. Rezultati bodo objavljeni jutri, ob 9.00 uri.

Pogajalci EU in Velike Britanije so se 24. decembra 2020 dogovorili o sporazumu o trgovini in sodelovanju, ki določa pogoje za prihodnje sodelovanje med EU in Združenim kraljestvom. Da bi čim bolj zmanjšali motnje, se sporazum začasno uporablja od 1. januarja 2021 do 30. aprila 2021. Odobritev Parlamenta je potrebna, da  sporazum lahko dokončno stopi v veljavo.