24.11.2021 ob 21:40
Deli članek
Poslanci razpravljali o grožnjah medijski svobodi in demokraciji v Sloveniji

Strasborug (MOREL)- Evropski poslanci so v sredo razpravljali o stanju vrednot EU v Sloveniji in glede ogroženosti  pravne državo ter medijske svobode. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so v razpravi poudarili, da so v Sloveniji, kljub pozitivnem napredku pri nekaterih ključnih vprašanjih, še vedno prisotne grožnje za demokracijo. Opozorili so na zmanjševanje financiranja medijev, spletno nadlegovanje, strateške tožbe proti udeležbi javnosti (SLAPPs) ter grožnje kritičnim glasovom, vse v zelo polariziranem političnem okolju. Menili so, da so tudi vladni uradniki (vključno s predsednikom vlade) odgovorni za vrsto poskusov utišanja kritikov.

Več poslank in poslancev je opozorilo na politično motivirane razloge za zamudo pri imenovanju delegiranih tožilcev v Evropsko javno tožilstvo. Izpostavljeni so bili tudi korupcija in posledice zapoznelega imenovanja državnih tožilcev za potek preiskav, kot tudi grožnje, ki jo za Unijo predstavlja širjenje neliberalnih gibanj v državah članicah.

Po drugi strani pa so številni poslanke in poslanci v razpravi menili, da je večina obravnavanih vprašanj rešenih oziroma so politično motivirana. Poudarili so, da je bilo imenovanje delegiranih tožilcev v Evropsko javno tožilstvo zaključeno danes, prav tako je bilo nedavno rešeno tudi vprašanje financiranja nacionalne tiskovne agencije STA. Zato so trdili, da s spoštovanjem evropskih vrednot v Sloveniji ni težav.

Evropsko javno tožilstvo (EJT) je novo neodvisno javno tožilstvo EU, ki je pristojno za pregon kaznivih dejanj zoper finančne interese EU, kot so korupcija, pranje denarja in davčne goljufije. Sodelovanje držav članic je prostovoljno – trenutno se je 22 držav EU, vključno s Slovenijo, odločilo za sodelovanje in svoje tožilce zadolžilo za izvajanje preiskav v svoji matični državi. EJT je začelo delovati 1. junija 2021. Komisija je v poročilu o stanju pravne države za leto 2021 ugotovila, da je imenovanje državnih tožilcev v državi neupravičeno odloženo, in opozorila, da evropski delegirani tožilci niso bili pravočasno imenovani.

Delegacija Evropskega parlamenta je pred kratkim obiskala Ljubljano, kjer so se poslanke in poslanci Evropskega parlamenta srečali z nacionalnimi organi, novinarji in nevladnimi organizacijami ter se seznanili s stanjem v Sloveniji.

Izjave poslancev iz Slovenije

Romana Tomc (EPP): “ Slovenija ima nedvomno precej težav z vladavino prava, ki izvirajo iz prejšnjega sistema. Imamo sodnike, ki so deležni šikaniranja in preganjanja, če se ne uklonijo pričakovanjem sistema. Imamo kriminal svetovne razsežnosti, pranje iranskega denarja, za katerega doslej ni odgovarjal nihče. Današnja razprava je nov poskus slovenske opozicije škodovati lastni vladi. Napadi bodo postajali vse bolj brutalni, a tudi prozorni, kot je bil zadnji poskus kolegice Fajon s t.i. lektoriranjem poročila o obisku v Sloveniji. Ob vseh težavah, ki v tem trenutku pestijo EU, je nesprejemljivo in skrajno škodljivo, da se Evropski parlament izrablja za notranjepolitična obračunavanja.”

Tanja Fajon (S&D): “ Danes drugič v hramu evropske demokracije govorimo o skrhani demokraciji v Sloveniji. Kritike glede zamude pri imenovanju evropskih tožilcev in finančnih agonij STA so upravičene. Evropsko politiko so večkrat razburile tudi provokacije premierja, nazadnje, ko je zavrnil srečanje z evropsko parlamentarno delegacijo in se pozneje z nekaterimi spustil v besedni boj na Twitterju. Dejstvo, da ponovno govorimo o Sloveniji, potrjuje, da je nekaj v državi resno narobe. To obžalujem. Ne želim, da te razprave izzvenijo kot kritika Slovenije, njenih ljudi. To, kar je povod teh razprav, je kritika slovenske vlade.”

Irena Joveva (Renew): “Če kritiziraš, sledijo napadi. Če ni podreditve, sledi uničenje. Če nisi s to vlado, moraš oditi. Če nisi njihov, se pazi. Da, o trenutnih razmerah v Sloveniji govorim. Čeprav je vlada popustila pritiskom glede STA in evropskih delegiranih tožilcev, naj vas to ne zavede. To “popuščanje” pomeni stopnjevanje vladnega pritiska drugje. Zavoljo bogate demokratične tradicije in integritete posameznikov so naše institucije vzdržale do zdaj. Vendar, kako dolgo še? Kdaj vas bo izučilo, da stanje v eni članici vpliva na vso EU.”

Milan Zver (EPP): “Poročilo Evropske komisije potrjuje, da Slovenija nima problemov s pravno državo in da demokratične institucije delujejo. Vendar je levica kljub temu preko delovanja odbora LIBE poskušala to stališče ovreči. Slovenija sicer ima probleme s sodstvom, ki ga podpira le 25% ljudi, ima probleme z mediji, sicer ne z medijsko svobodo, ampak s koncentracijo, asimetrijo in netransparentnim lastništvom. Glavni cilj predlagateljev današnje razprave je spraviti Slovenijo na pranger, zlasti vlado, glavno sporočilo pa, da dokler bo desna vlada, bo Slovenija tam tudi ostala.”

To je sporočila  Saša B. Golob, predstavnica za stike z mediji evropskega parlamenta. (konec)