29.04.2021 ob 23:43
Deli članek

Bruselj (MOREL)- Evropski parlament je v četrtek sprejel pogajalsko stališče o predlogu za uvedbo potrdila. Tako želi znova poudariti pravico do prostega gibanja v Evropi med pandemijo. Poslanci so menili, da bi morala uredba o „ potrdilu EU o COVID-19 “ - predlagana je sprememba imena namesto “digitalnega zelenega potrdila”, kot predlaga Komisija - veljati 12 mesecev in ne dlje.

Dokument, ki je lahko v digitalni ali papirni obliki, potrjuje, da je bila oseba cepljena proti koronavirusu ali da je imela nedavni negativni rezultat testa ali je okrevala po okužbi. Vendar potrdila EU o COVID-19 ne bodo služila kot potna listina niti ne bodo postala predpogoj za uveljavljanje pravice do prostega gibanja, poudarjajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta.

Zakonodajni predlog za državljane EU je bil sprejet s 540 glasovi za, 119 glasovi proti in 31 vzdržanimi glasovi, medtem ko je bil predlog o državljanih tretjih držav sprejet s 540 glasovi za, 80 glasovi proti in 70 vzdržanimi glasovi. Glasovanje je potekalo v sredo, rezultati pa so bili razglašeni v četrtek zjutraj. Tako Parlament kot Svet sta zdaj pripravljena na začetek pogajanj. Cilj je doseči dogovor pred poletno turistično sezono.

Brez dodatnih omejitev potovanj in brezplačni testi za COVID-19

Parlament meni, da za imetnike potrdila EU o COVID-19 ne bi smele veljati dodatne omejitve pri potovanjih, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje. Poslanci tudi poudarjajo, da bi morale države članice EU, da bi se izognile diskriminaciji tistih, ki niso cepljeni, in iz ekonomskih razlogov „zagotoviti vsesplošno, dostopno, pravočasno in brezplačno testiranje“.

Parlament želi zagotoviti, da bo potrdilo delovalo vzporedno s pobudami v državah članicah, ki bi morale spoštovati tudi isti skupni pravni okvir.

Države članice morajo sprejeti potrdila o cepljenju, izdana v drugih državah članicah, za osebe, cepljene s cepivom, ki ga je Evropska agencija za zdravila (EMA) (trenutno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen) odobrila za uporabo v EU. Države članice se bodo same odločile, ali bodo sprejele tudi potrdila o cepljenju, izdana v drugih državah članicah za cepiva, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na seznam cepiv za nujno uporabo.

Zaščitni ukrepi za varstvo podatkov

Potrdila bodo preprečevala ponarejanje, prav tako bo preverjena tudi verodostojnost elektronskih žigov, vključenih v dokument. Osebnih podatkov iz potrdil se ne sme shranjevati v državah članicah, kamor oseba potuje, in na ravni EU ne bo vzpostavljena centralna podatkovna zbirka. Seznam subjektov, ki bodo obdelovali in prejemali podatke, bo javen, tako da bodo lahko državljanke in državljani uveljavljali svoje pravice do varstva podatkov v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov.

Cenovno dostopna cepiva na svetovni ravni

Poslanci so tudi poudarili, da je treba cepiva proti COVIDU -19 proizvajati v velikem obsegu, da morajo biti cenovno dostopna in porazdeljena po vsem svetu. Prav tako so zaskrbljeni zaradi resnih težav, ki jih povzročajo podjetja, ki ne upoštevajo dogovorjenih količin in rokov dobave. 

Po glasovanju na plenarnem zasedanju je predsednik Odbora za državljanske svoboščine in poročevalec Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španija) dejal: „Vzpostaviti moramo potrdilo EU o COVID-19, da bi ponovno vzpostavili zaupanje ljudi v schengensko območje, hkrati pa se bomo še naprej borili proti pandemiji. Države članice morajo svoj odziv uskladiti na varen način in zagotoviti prosto gibanje državljanov znotraj EU. Cepiva in testi morajo biti dostopni in brezplačni za vse državljane. Države članice ne bi smele uvajati dodatnih omejitev, ko bo potrdilo začelo veljati.“ To so sporočili  iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)