25.03.2021 ob 22:42
Deli članek

Bruselj, 25. marec 2021 (MOREL)-  Evropski poslanci so odločili, da  bodo predlog o   digitalnem zelenem certifikatu, ki bo olajšal varno in prosto gibanje med pandemijo, obravnavali prednostno in tako omogočili njegovo sprejetje do poletja. Poslanci so z 468 glasovi za, 203 proti in 16 vzdržanimi glasovi podprli uporabo nujnega postopka (163. člen poslovnika), ki omogoča hitrejši parlamentarni nadzor nad predlogi Komisije, pri čemer pa so v celoti spoštovane pristojnosti demokratičnega nadzora, ki jih ima Parlament.

Med razpravo na plenarnem zasedanju v sredo je velika večina poslank in poslancev podprla hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila, katerega cilj je omogočiti varno in prosto gibanje znotraj EU med koronavirusno pandemijo. Predlog Komisije predvideva, da bi vključeval  informacije o tem, ali je bil potnik cepljen proti covidu-19, oziroma ima negativen rezultat testa na covid-19 ter informacije o preboleli okužbi s covidom-19. Več govornikov je poudarilo potrebo po strogih zaščitnih ukrepih za varstvo podatkov v zvezi z osebnimi in zdravstvenimi podatki ter poudarilo, da se tistih, ki niso cepljeni, ne sme diskriminirati.

Na naslednjem plenarnem zasedanju (26. in 29. aprila) bo Evropski parlament sprejel mandat za pogajanja s Svetom, ki lahko vključuje spremembe predloga Komisije. Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve lahko zahteva, da se mu zadeva ponovno dodeli zaradi začetka pogajanj s Svetom. Izid pogajanj bosta morala potrditi tako Parlament kot Svet.

Po glasovanju je predsednik Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (S&D, Španija) dejal: „Zeleno digitalno potrdilo potrebujemo, da ponovno vzpostavimo zaupanje v schengensko območje in hkrati nadaljujemo boj proti pandemiji covida-19. Potrdilo ne sme biti pogoj za prosto gibanje, saj je to temeljna pravica v Evropski uniji, in ne sme povzročiti diskriminacije posameznikov, ki ga nimajo. Podatki o državljanih morajo biti zaščiteni in v potrdilo morajo biti vključeni le nujni podatki.“To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)