26.05.2021 ob 21:59
Deli članek
Priprave na parlamentarno dimenzijo predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU

Ljubljana (MOREL)- Danes je v sklopu priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU v državnem zboru potekala Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta – COP. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predstavniki poslanskih skupin v državnem zboru in predsednik Odbora za zadeve EU Marko Pogačnik so se preko video povezave pogovarjali s Konferenco predsednikov Evropskega parlamenta. Kot predstavniki poslanskih skupin v državnem zboru so se video konference udeležili Nik Prebil - LMŠ, Matjaž Nemec - SD, Matej Tašner Vatovec – Levica, Gregor Perič - SMC, Aleksander Reberšek - NSi in Zmago Jelinčič Plemeniti - SNS. Konference se je udeležila tudi generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar.

V ospredju pogovora so bile priprave na parlamentarno dimenzijo predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU, širitveno politiko EU na Zahodni Balkan ter okrevanje po pandemiji Covid-19. Uvodoma je predsednik državnega zbora Zorčič povedal, da bo  Slovenija 1. julija 2021 prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije in da tokratno, drugo predsedovanje, prevzemamo prav v letu, ko naša država obeležuje 30. obletnico razglasitve samostojnosti in neodvisnosti. Pred nami so številni izzivi, s katerimi se sooča Evropa, med drugim na področju zdravstva, okoljevarstva, podnebnih sprememb, migracij, odnosov do Vzhodnega partnerstva, še posebej Belorusije, in temeljnih vrednot Evropske unije. Menil je, da vsi ti izzivi v bližnji prihodnosti terjajo še več solidarnosti in enotnosti, na več ravneh. V parlamentarni dimenziji vidi predsednik Zorčič tudi možnost za krepitev vloge parlamentov držav članic EU, tako navzven kot tudi navznoter. EU se je že v preteklosti spopadala s težavami, a je bila kos tudi najtežjim preizkušnjam, zato Zorčič verjame, da bo EU tudi iz tokratne krize izšla še močnejša in bolj povezana. Poudaril je, da verjame v idejo povezovanja, in menil, da mora EU postati globalni partner in pri tem postavljati zgled.
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je predsedniku Evropskega parlamenta Sassoliju in predstavnikom političnih skupin v Evropskem parlamentu predstavil priprave državnega zbora na parlamentarno dimenzijo slovenskega predsedovanja Svetu EU in povedal, da pri tem državni zbor sledi prioritetam slovenskega predsedovanja in programu predsedujočega tria, Nemčije, Portugalske in Slovenije. Poleg že načrtovanih parlamentarnih aktivnostih, ki se bodo med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odvile v Sloveniji in Bruslju, je izpostavil tudi pomen Konference o prihodnosti Evrope in Konference o Zahodnem Balkanu, pri organizaciji slednje pa je ponudil tudi pomoč državnega zbora.  Ob koncu razprave je predsednik Zorčič povedal, da je današnje srečanje razgrnilo nekatera razmišljanja in da želi Državni zbor s svojim prispevkom oplemeniti naše predsedovanje EU.
Predsednik Odbora za zadeve EU v državnem zboru mag. Marko Pogačnik je kolegom v Evropskem parlamentu kratko predstavil prvi dogodek v okviru slovenskega predsedovanja, in sicer Srečanje predsednikov odborov za EU zadeve COSAC v začetku julija, na katerem bodo predstavljene prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU ter plenarno zasedanje COSAC v novembru, na katerem se bodo člani odborov za zadeve EU parlamentov držav članic EU seznanili z dosežki Slovenije v času njenega predsedovanja. Obenem je spomnil tudi na pozornost, ki jo bo Državni zbor posvetil Konferenci o prihodnosti Evrope in novembrski konferenci Mladi in EU, ki bo ena prednostnih tem parlamentarne dimenzije našega predsedovanja.
Predstavniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so večinoma izrazili zadovoljstvo s predstavljenimi predlogi slovenskega predsedovanja in upanje na tvorno ter vsebinsko sodelovanje s slovenskimi poslanci. V pogovoru so predstavniki poslanskih skupin Državnega zbora in predstavniki političnih skupin v Evropskem parlamentu izpostavili teme kot so: potreba po krepitvi zdravstvenega sistema v Uniji po pandemiji in sistema za boj proti raku;  vladavina prava in zavzemanje za razvoj pravnih instrumentov za krepitev pravne države; svoboda medijev in financiranje STA v Sloveniji;  širitvena politika EU v luči ohranjanja miru na Zahodnem Balkanu; odnos Slovenije in EU do nove administracije ZDA; Konferenca o prihodnosti Evrope; podnebne spremembe; problem migracij; okrevanje evropskega gospodarstva in socialne politike po pandemiji; solidarnost EU pri proizvodnji in delitvi cepiv proti Covid-19.
Predsednik Evropskega parlamenta David Maria Sassoli je že na začetku video konference omenil, da tovrstna srečanja s predstavniki političnih skupin predstavljajo dolgo tradicijo medinstitucionalnega dialoga v EU. Menil je, da se EU nahaja v položaju brez primere v svoji zgodovini in da je nujno odločno in usklajeno delovanje Unije ter ob tem poudaril tudi željo Evropskega parlamenta po tesnem sodelovanju z Državnim zborom. Sassoli je izrazil prepričanje, da je ena temeljnih nalog EU in Evropskega parlamenta prav to, da brani demokracijo.  Evropska skupnost se je po njegovih besedah v zadnjem letu in pol, vse od začetka pandemije tudi nekaj naučila; ugotovila je, kaj deluje in kaj ne, oziroma kaj se da izboljšati, ter da povratka v preteklost ni več. Državljani EU pričakujejo, da Unija deluje, da so postopki in rešitve hitri ter učinkoviti. V ospredje je treba ponovno postaviti vrednote, na katerih temelji Unija in predsednik Sassoli verjame, da se bo le tako povrnila tudi vera v Evropsko unijo. Predsednik Sassoli se je ob zaključku konference zahvalil za uvod v parlamentarno dimenzijo predsedovanja in vsem sodelujočim za sodelovanje, ter zaželel Sloveniji uspešno predsedovanje. To je sporočila informativna služba državnega zbora. (konec)