07.04.2021 ob 17:39
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Tanja Fajon (S&D/SD) s poslanci Ljudmilo Novak (EPP/NSi), Milanom Zverom (EPP/SDS), Francijem Bogovičem (EPP/SLS), Ireno Jovevo in Klemenom Grošljem (oba Renew/LMŠ) je danes, ob svetovnem dnevu zdravja, v Evropski parlament sporočila izbor nominirancev za nagrado državljan Evrope: to sta  Samo Zver, internist in hematolog, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, in Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.  

Oba sta se, posebej v letu pandemije, izjemno izkazala v boju za bolnike s krvnim rakom, ki so bili v tem obdobju močno prikrajšani in prizadeti. Zaradi njunega požrtvovalnega truda je življenje teh bolnikov ne le teklo, temveč (p)ostalo bolj kakovostno.

Prizadevala sta si za neprekinjeno, moderno in dostopno zdravljenje hematoloških bolnikov. Med drugim sta na lastno pest organizirala akcijo, s katero je bilo zbranih dovolj sredstev za nakup naprednih aparatur za izvajanje nove tehnike celične terapije. V pogajanjih z ministrstvom za zdravstvo, neutrudnim nastopanjem v medijih, predvsem pa z veliko empatijo do bolnikov sta ob tem tudi ključno prispevala k osveščanju javnosti in pristojnih državnih institucij o pomenu dostopnosti javnega zdravstva in zdravljenja za vse - med in kljub pandemiji.

S svojim delom nedvomno sledita evropskim vrednotam, ki jih poudarja nagrada: sobivanje in nesebična skrb za sočloveka. Njuno sodelovanje je zgled solidarnosti, komuniciranja in aktivnega državljanstva, v katerem se preko sodelovanja med državljani zagotavljajo temeljne pravice do zdravstvene oskrbe za vsakogar. 

Kristina Modic in  Zver sta že dolga leta dejavna v slovenskem hematološkem in onkološkem prostoru. Tudi njunim prizadevanjem se lahko zahvalimo za nove prostore Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki so preprečili marsikatero nepotrebno smrt v procesu zdravljenja najzahtevnejših bolnikov s krvnimi raki. Moči sta združila tudi v kampanji Daj se na seznam, ki je v nacionalni register prinesla skoraj 4000 novih darovalcev krvotvornih matičnih celic in v programu Skupaj na poti do zdravja, ki bolnikom s krvnimi raki zagotavlja celostno rehabilitacijo.

(konec)