10.03.2021 ob 20:26
Deli članek

Ljubljana, 10.marec 2021 (MOREL)- V sredini razpravi s komisarko Jourovo in portugalsko državno sekretarko Zacarias je večina poslancev in poslank poudarila pomen svobodnih medijev za demokracijo ter vztrajala, da je treba zagotoviti njihovo neodvisnost in preprečiti politično vmešavanje v njihovo delo. Komisijo so pozvali, naj stori več za zaščito novinarjev v Evropi, ter Svet k zaključku postopkov po 7. členu v zvezi z Madžarsko in Poljsko. Nekateri so bili mnenja, da je treba aktivirati mehanizem za pogojevanje finančnih izplačil z vladavino prava. Več poslancev evropskega parlamenta pa je razpravo zavrnilo kot politično pristransko in menilo, da je stanje v zadevnih državah članicah pomanjkljivo predstavljeno ter odraža nestrpnost do drugačnih mnenj.

Razpravo so sprožile nedavna odločitev o nepodaljšanju frekvenc Klubradiu na Madžarskem, predlagane nove dajatve na prihodek iz medijskega oglaševanja na Poljskem ter poročila o političnem vmešavanju v slovenske medije.

Novembra 2020 je parlament sprejel resolucijo o Krepitvi medijske svobode, varstvu novinarjev v Evropi, sovražnem govoru, dezinformacijah in vlogi platform.

Izjave poslank in poslanca iz Slovenije: 

Romana Tomc (EPP): “Obtoževanje na podlagi prirejenih časopisnih člankov in lažnih pričevanj je za Slovenijo škodljivo in podcenjujoče, a politični nasprotniki z današnjo razpravo ponovno brez sramu izrabljajo vsa sredstva za rušenje slovenske vlade. Slovenska vlada nikogar ne omejuje, nasprotno, med krizo so mediji in novinarji deležni izdatne državne pomoči. Slovenska vlada ne ukinja STA. Kot njen lastnik in plačnik pa pričakuje, da agencija poroča o svojem poslovanju. Blatenje Slovenije se širi po vseh kanalih, medtem pa Freedom House ugotavlja, da se je lani indeks svobode za Slovenijo izboljšal. To je odgovor za tiste, ki jih skrbi zaton demokracije.”

Irena Joveva (Renew): “Gre za to, da se pravkar pogovarjamo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev v treh državah. Slovenija ni Madžarska ali Poljska, je pa na poti tja. Žal. EU si ne sme privoščiti še tretjega v klubu iliberalcev, ki vse vzvode oblasti brezsramno izkoriščajo za grajenje avtokracije. Počasno, a vztrajno utišanje kritičnih medijev vodi v družbo enoumja alternativne realnosti, prilagojene ‘enemu in edinemu’. EU si tega ne zasluži. Še manj si to zasluži Slovenija. Zaradi dejanj predsednika vlade, poskusov podrejanja javnih medijev, v prvi vrsti STA, ter zaradi ‘nojevske politike’ njegovih partnerjev smo tu, kjer smo.”

Franc Bogovič (EPP): “Ta razprava je izvoz notranjepolitičnega boja socialistov in liberalcev iz Slovenije v Evropski parlament. Je zavajajoča, ni pošten prikaz, in je škodljiva za Slovenijo. Večina nacionalnih medijev je v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki prek svojih medijev ščitijo svoj gospodarski interes, na volitvah pa odkrito podpirajo levosredinske stranke s ciljem, da preprečijo zmago Janše na volitvah ali rušijo njegovo vlado. Vsaj 80 % notranje političnih redakcij slovenskih medijev je naklonjenih levim strankam. Svobode govora ne ogroža cca. 20 % desnih medijev, četudi so nekateri v madžarski lasti.”

Tanja Fajon: "Vedno sem v Evropskem parlamentu ponosno zastopala Slovenijo. Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. Danes tega ponosa ne čutim. Nikoli si nisem predstavljala, da bomo o moji državi govorili kot o prostoru, kjer oblasti skušajo utišati svobodne medije. A če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali. Danes boste slišali dve različni zgodbi. A resnica je ena in govorijo dejstva.Komunikacija predsednika vlade: šokantno napadanje novinarjev, naj omenim le en primer, ko je predsednik vlade na twitterju dve kritični novinarki označil za »odsluženi prostitutki«, diskreditacija javne radiotelevizije, kritičnega poročanja.Nadaljujejo se finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije in pritiski na njenega direktorja ter poskusi spreminjanja medijske zakonodaje, ki bi omogočili bistveno večje politično vmešavanje.

Gre za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih servisov v državi. Želim, da Slovenija predsedovanje Svetu EU opravi z odliko. Žal nismo na tej poti. Močno me skrbi, kaj bo še sledilo. Moji državi želim najboljše. A brez ukrepanja bo cena za politično ugrabitev medijev in neodvisnega novinarstva previsoka. Spoštovani. Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi sta svoboda medijev in naše demokracije."

To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)