26.05.2021 ob 21:37
Deli članek
Smernice za okrepljen kodeks ravnanja glede dezinformacij

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes objavila smernice o tem, kako bi bilo treba kodeks ravnanja v zvezi z dezinformacijami, ki je prvi tovrstni kodeks po vsem svetu, okrepiti, da bi postal učinkovitejše orodje za boj proti dezinformacijam.

V smernicah so določena pričakovanja Komisije, pozivajo pa tudi k trdnejšim zavezam podpisnikov in predvidevajo širšo udeležbo v kodeksu. Podpisniki bi morali na podlagi zanesljivega okvira za spremljanje in jasnih kazalnikov uspešnosti zmanjšati finančne spodbude za dezinformacije, uporabnikom omogočiti, da prevzamejo dejavno vlogo pri preprečevanju njihovega širjenja, bolje sodelovati s preverjevalci dejstev v državah članicah in za jezike EU ter zagotoviti okvir za dostop raziskovalcev do podatkov.

»Grožnje, ki jih predstavljajo dezinformacije na spletu, se hitro širijo, zato moramo okrepiti skupne ukrepe za opolnomočenje državljanov in zaščito demokratičnega informacijskega prostora. Potreben je nov okrepljen kodeks, saj morajo spletne platforme in drugi akterji obravnavati sistemska tveganja, ki izhajajo iz njihovih storitev in algoritemskega prednostnega razvrščanja, ne smejo biti več edini nadzorniki lastne dejavnosti in ne dovoljevati več služenja denarja z dezinformacijami, pri tem pa v celoti ohranjati svobodo govora,« je pojasnila podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)