25.11.2020 ob 19:53
Deli članek

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Evropski parlament je zavezan trajnosti, zato želi spodbuditi ponovno uporabo in popravila ter ukrepati proti krajšanju življenjske dobe proizvodov. Resolucija o bolj trajnostnem enotnem trgu je bila sprejeta s 395 glasovi za, 94 glasovi proti in 207 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so pozvali komisijo, naj potrošnikom omogoči „pravico do popravila“. Popravila bi morala biti privlačnejša, bolj sistematična in stroškovno učinkovitejša, bodisi s podaljšanjem garancije, garancijo za nadomestne dele ali boljšim dostopom do informacij o popravilu in vzdrževanju. 

Poslanke in poslanci želijo tudi bolj podpreti trgovanje z rabljenim blagom, pozivajo pa tudi k ukrepom proti prekratki življenjski dobi proizvodov in zagovarjajo trajnostno proizvodnjo. Poleg tega so že večkrat pozvali k uvedbi sistema enotnih polnilnikov, da bi zmanjšali količino elektronskih odpadkov. Parlament se zavzema tudi za uvedbo sistema označevanja proizvodov glede na njihovo življenjsko dobo (npr. števcev uporabe in jasnih informacij o predvideni življenjski dobi proizvodov). 

Da bi pripomogli k bolj trajnostnim poslovnim modelom in vedenju potrošnikov, poslanci pozivajo k bolj trajnostnemu javnemu naročanju ter odgovornemu trženju in oglaševanju. Pri oglaševanju okolju prijaznih proizvodov bi morala denimo veljati enotna merila, podobno kot pri okoljskih certifikatih. Poslanke in poslanci v resoluciji pozivajo tudi k večji prepoznavnosti znaka EU za okolje. Ta bi se v industriji tako uporabljal pogosteje, bolj ozaveščeni pa bi bili tudi potrošniki.

Parlament v sprejetem besedilu predlaga tudi nova pravila za ravnanje z odpadki ter si prizadeva za odstranitev pravnih ovir, ki preprečujejo popravilo, nadaljnjo prodajo in ponovno uporabo. To bo koristno tudi za trg sekundarnih surovin.

Poročevalec David Cormand (Zeleni/ALE, Francija) je povedal : „Napočil je čas, da se cilji zelenega dogovora uporabijo kot temelj enotnega trga, ki že v osnovi spodbuja trajnostne proizvode in storitve. Da bi to dosegli, potrebujemo celovit sklop pravil, ki bodo omogočala jasne in enostavne odločitve namesto tehničnih sprememb, ki jim primanjkuje političnega poguma in povzročajo zmedo tako pri potrošnikih kot tudi podjetjih. Evropski parlament je s sprejetjem tega poročila poslal jasno sporočilo: usklajeno obvezno označevanje, ki navaja trajnost in odpravlja prezgodnjo zastarelost na ravni EU, sta pot naprej."

Raziskava Eurobarometra je pokazala, da bi 77 % državljanov EU svoje naprave raje popravilo kot zamenjalo. 79 % vprašanih pa meni, da bi morali biti proizvajalci dolžni omogočiti popravilo digitalnih naprav ali zamenjavo njihovih posameznih delov. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)