05.07.2022 ob 20:51
Deli članek
Evropski parlament za vstop Hrvaške v območje evra

Strasbourg (MOREL)- Evropske poslanke in poslanci so danes dali pozitivno mnenje o prošnji Hrvaške, da s 1. januarjem 2023 postane najnovejša članica območja evra. Parlament je s 539 glasovi za, 45 glasovi proti in 48 vzdržanimi glasovi sprejel poročilo Siegfrieda Mureșana (EPP/Romunija), v katerem ugotavlja, da Hrvaška izpolnjuje vsa merila za uvedbo evra 1. januarja 2023.

Poročilo navaja, da je Hrvaška navkljub pandemiji COVID-19, visoki inflaciji in ruski agresiji proti Ukrajini pripravljena na uvedbo evra. Poslanke in poslanci tudi menijo, da ima Hrvaška že višjo stopnjo konvergence cen z območjem evra v primerjavi z drugimi državami članicami ob sprejetju evra. Parlament kljub temu pričakuje, da si bo hrvaška vlada vztrajno prizadevala zagotoviti še nadaljnjo konvergenco cen in da uvedba evra ne bo povzročila umetnega povišanja cen.

Poročevalec Siegfried Mureșan (EPP, Romunija) je dejal: „Z reformami, ki jih je v zadnjih letih izvedla hrvaška vlada, se je okrepilo gospodarstvo, kar je utrlo pot pristopu Hrvaške k skupni valuti. Jasno je, da je članstvo v evru prava odločitev za državo, njena podjetja in državljane, pa tudi za različne gospodarske sektorje, kot je turizem. Hrvaške oblasti si prizadevajo za ohranitev močnega gospodarstva in konkurenčnih potreb tudi po pristopu.“

Predsednica delovne skupine Evropskega parlamenta za evro Margarida Marques (S&D, Portugalska) je povedala: „Pristop Hrvaške k enotni valuti leta 2023 je prvi proces evropskega povezovanja po brexitu in pomeni nadaljnjo širitev evra na Balkanu. Ko so evropske vrednote na naših mejah postavljene pod vprašaj, je to jasen znak enotnosti, nadaljnjega povezovanja in prispevka k moči evra kot svetovne valute. Skupaj z interesom Bolgarije za pridružitev v bližnji prihodnosti uvedba evra na Hrvaškem kaže, da je enotna valuta stimulativen in trden projekt, ki zagotavlja večjo varnost in stabilnost za državljane.“ To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)