06.07.2022 ob 23:31
Deli članek
Parlament se je seznanil z razvojem dogodkov na Zahodnem Balkanu

Strasbourg (MOREL)- V sredo je evropski parlament predstavil svojo oceno političnih razmer v treh državah pristopnicah: Bosni in Hercegovini, Kosovu in Srbiji. Poslanke in poslanci ponovno potrjujejo podporo evroatlantski usmeritvi Bosne in Hercegovine. Vendar pa odločno obsojajo sovražni govor in moteče akcije, vključno z oviranjem delovanja in umikom iz državnih institucij, zlasti s strani vodstva entitete Republike srbske. Vse politične akterje pozivajo, naj se brezpogojno vrnejo v državne institucije in pospešijo delo v zvezi z reformami, povezanimi z EU, zlasti na področju pravne države.

V besedilu, ki je bilo sprejeto s 479 glasovi za, 81 proti in 75 vzdržanimi glasovi, je poudarjen pomen izvedbe splošnih volitev v Bosni in Hercegovini v letu 2022, kot je bilo načrtovano, in spoštovanje rezultatov volitev. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, ki pozivajo k odpravi vseh oblik neenakosti, diskriminacije in pristranosti v volilnem procesu, obžalujejo pomanjkanje politične volje za odpravo zastoja v pogajanjih o ustavni in volilni reformi ter njuno neizvajanje pred letošnjimi volitvami. Poročilo poziva vse politične akterje v državi, naj spoštujejo in izvajajo zaveze iz političnega dogovora, doseženega v Bruslju 12. junija 2022, ter pozdravlja poziv Evropskega sveta političnim voditeljem v Bosni in Hercegovini, naj dokončajo volilno in ustavno reformo.

V luči ruske agresije proti Ukrajini poslanke in poslanci tudi pozivajo Bosno in Hercegovino, naj izvaja sankcije EU in opozarjajo na stalen ruski interes za destabilizacijo Bosne in Hercegovine.

„Po letu političnih zastojev in naraščajočih secesijskih gibanj sta politični dogovor, dosežen v Bruslju 12. junija 2022, in najnovejši sklepi Sveta o pripravljenosti, da BiH dodeli status države kandidatke, močni znaki zavezanosti EU evropski in evroatlantski prihodnosti države. Naše poročilo vnovič potrjuje podporo Parlamenta evropskim težnjam državljanov Bosne in Hercegovine, hkrati pa obravnava glavne izzive, s katerimi se država še vedno sooča. To so destabilizacijske dejavnosti in blokiranje državnih institucij s strani vodstva Republike Srbske, ki jih je treba kaznovati, in zastoj pri volitvah ter pri volilni in ustavni reformi,“ je dejal poročevalec Paulo Rangel (EPP, Portugalska).

Kosovo: poslanke in poslanci pozivajo k nujnemu sprejetju brezvizumskega režima EU

Poslanke in poslanci so pohvalili večjo politično stabilnost države in močno zavezanost njeni evropski poti ter ponovno pozivajo države članice EU, naj nemudoma sprejmejo  brezvizumski režim za državljane Kosova. Morebitne nadaljnje zamude bi ogrozile verodostojnost in ugled EU kot zanesljive partnerice.

Poročilo, sprejeto s 469 glasovi za, 96 proti in 72 vzdržanimi glasovi, ponovno potrjuje nedvoumno podporo Parlamenta dialogu med Beogradom in Prištino, ki ga podpira EU, in poudarja, kako pomembno je doseči celovit, pravno zavezujoč sporazum o normalizaciji odnosov. Ta sporazum je ključnega pomena tako za Srbijo kot Kosovo, da napredujeta na svoji evropski poti, hkrati pa bo prispeval tudi k regionalni stabilnosti in blaginji.

Poslanke in poslanci pozdravljajo usklajevanje Kosova z EU glede sankcij proti Rusiji in močno solidarnost z Ukrajino, poudarjajo tudi, da je neodvisnost Kosova nepovratna, in pozivajo države članice EU, ki države še niso priznale, naj to storijo takoj.

„Današnje glasovanje kaže močno zavezanost Parlamenta vključevanju Kosova v EU in zagotavlja smernice za izvajanje standardov EU. Kosovo je nenehno dokazovalo svojo zavezanost napredku pri reformah, povezanih z EU, in se je uveljavilo kot zelo zanesljiv partner, ki je globoko zasidran v evropskem in čezatlantskem zavezništvu. Žal EU ni izpolnila svoje obljube, da bo državljanom Kosova zagotovila  brezvizumsko potovanje. Resnično upam, da je to zadnje poročilo, ki omenja ta neuspeh. Kar zadeva Svet, in v zvezi s tem želim neposredno nagovoriti Francijo in Nizozemsko – zdaj je čas za sprejetje sklepa o liberalizaciji vizumskega režima,“ je dejala poročevalka Viola von Cramon-Taubadel (Zeleni, Nemčija).

Srbija: vrnitev države na pot k vključevanja v EU

Parlament pozdravlja dejstvo, da je članstvo v EU še vedno strateški cilj Srbije, hkrati pa obžaluje pomanjkanje napredka in celo nazadovanje pri vprašanjih, ki so bistvena za njen pristop k EU. Poslanke in poslanci so pohvalili bolj pluralističen parlament po volitvah v Srbiji 3. aprila 2022 in pozvali k napredku na področjih pravne države, temeljnih pravic, svobode izražanja, krepitve pluralizma medijev in normalizacije odnosov s Kosovom.

Poročilo, sprejeto s 523 glasovi za, 78 proti in 34 vzdržanimi glasovi, močno obžaluje, da se  Srbija po invaziji Rusije na Ukrajino ni uskladila s sankcijami EU, in poziva novoizvoljene oblasti, naj se nujno uskladijo z odločitvami EU glede Rusije. Poslanke in poslanci so zaskrbljeni zaradi širjenja dezinformacij ter pozivajo srbske oblasti in Evropsko komisijo, naj se borijo proti dezinformacijam, ruski propagandi in drugim hibridnim grožnjam na Zahodnem Balkanu.

„Po volitvah aprila 2022 in ruski agresiji na Ukrajino obstaja resničen občutek, da morajo naši partnerji v Srbiji odločno napredovati na svoji evropski poti. Naše poročilo odraža zapleteno politično realnost v Srbiji in spodbuja vse proevropske sile v državi, naj se v celoti osredotočijo na napredek pri reformah pravne države, dialogu med Beogradom in Prištino ter uskladitvi z mednarodnimi stališči EU. Ugotavljamo, da je mogoče storiti veliko več, da bi se Srbija približala EU. Pripravljen sem sodelovati z novim vodstvom v Beogradu v prizadevanjih za evropsko prihodnost Srbije,“ je dejal poročevalec Vladimír Bilčík (EPP, Slovaška).

To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)