06.08.2021 ob 22:01
Deli članek
Polagajo kable skozi Artiko

Moskva (MOREL/FoNet)- Rusija je začela polagati prvi podvodni optični komunikacijski kabel skozi Arktio, v okviru državnega projekta oskrbe skrajnega severa z hitrim internetom, ko se je prekinila podobna zasebna pobuda. 
Moskva  želi izboljšati neizenačeno komunikacijo in infrastrukturo na skrajnem severu, kjer je povečala vojaško navzočnost in razvija Severno morsko pot, ki naj bi postala glavna pomorska smer. 
Projekt Polar Eksper, ki ga izvaja državna družba Morsviazsputnik naj bi zagotovil stabilen internet pristaniškim mestom, polotoku Kamčatka in otoku Sahalin. Direktor družbe za polaganje kablov Aleksej Streičenko je izjavil, da projekt stane 889 milijonov dolarjev in da ga v celoti financira država. 

Kabel so izdelali v arktičnem pristaniškem mestu Murmansku, za izdelavo pa so uporabili kitajska optična vlakna in ruske komponente, je dodal Streičenko.

V četrtek je iz Murmanska izplula ladja, da bi začela s polaganjem kabla v bližini Teriberke. 

Izvršni direktor Morsviazspotnika Andrej Kuropiatnikov je dodal, da bodo potrebni dodatni povezovalni kabli z povezovanjem z globalno komunikacijsko kabelsko mrežo, za kar pa bodo potrebna tuja vlaganja. Za to pa bo potreben ločeni komercialni projekt. O tem pa se pogajajo z več družbami iz Azije, Evrope in Združenih držav Amerike.

Ločeni zasebni projekt, ki ga je ruski telekomunikacijski operater Megafon imel s finskim infrastrukturnim operaterjem Cinijom, so ustavili maja, na čakanju pa je tudi projekt Arktic connect, vreden milijardo dolarjev,ki bo povezal Helsinke in Tokio prek severne Rusije. (konec)