18.07.2021 ob 22:34
Deli članek
Povečali bodo črpanje nafte

London (MOREL/FoNet)- Največji proizvajalci nafte so danes dosegli dogovor o povečanju črpanje nafte, da bi tako prišlo do padca cen tega energenta in zmanjšanja pritiska na svetovno gospodarstvo. Članice Opeka in največji partnerji te organizacije, kot je Rusija, so se odločili, da bodo od avgusta dalje povečali ponudbo, saj so cene nafte dosegle najvišjo raven v zadnjih dveh letih in pol.

Pričakujejo, da bo njihova odločitev prispevala k pocenitvi goriv na črpalkah, saj se je cena v zadnjem času skokovito povečala, saj je bila nafta vrste Brent letos dražja za 43 odstotkov. 
Lani so članice Opeca in njihovi največji partnerji zmanjšali dnevno proizvodnjo za rekordnih deset milijonov sodčkov, saj se  je zaradi  pandemije povpraševanje občutno zmanjšalo, hkrati pa so se znižale cene. 

Letos pa so se cene nafte skokovito povečale, saj so se  začele ekonomije ponovno odpirati, kar je v nekaterih državah povzročilo rast inflacije in postalo grožnja globalnemu okrevanju. 
Po novem dogovoru bodo članice Opeka in njihovi partnerji bodo od avgusta do konca leta povečali črpanje in ponudbo za dva milijona sodčkov dnevno, kar naj bi pripomoglo k stabilizacija trga in padcu cen. 

Namestnik premiera Rusije Aleksander Novak je izjavil na televiziji Rusija 24, da so bili vsi konstruktivni in da je bil dosežen konsenz. 

Čeprav pandemija še ni končana, se je zahvaljujoč cepljenju povpraševanje povečalo po vsem svetu,  prav tako pa se povečuje število avtomobilov in letal. Zaradi tega je zelo pomembno, da smo vsi pokazali odgovornost in omogočili neovirano okrevanje svetovnega gospodarstva, je dodal Novak. (konec)