29.11.2021 ob 16:14
Deli članek
Rast spletne prodaje

Ljubljana (MOREL)- Samo v trgovini z živili je bil prihodek v decembru 2020 nekoliko višji od prihodka v decembru 2019, v vseh preostalih večjih dejavnostih trgovine na drobno pa je bil nižji. Prihodek v trgovini z izdelki za prostočasne dejavnosti ter prihodek v trgovini s tekstilom in obutvijo v decembru 2020 sta bila najnižja decembrska prihodka v zadnjih desetih letih, hkrati pa je bil to prvi december, v katerem nista bila višja od povprečnega mesečnega prihodka. Upad prihodka v trgovini s tekstilom in obutvijo glede na december 2019 je bil v Sloveniji celo največji med članicami EU. Prihodki v trgovini s pohištvom v decembru 2020 so bili najnižji decembrski prihodki v zadnjih desetih letih, v trgovini z elektronskimi in gospodinjskimi napravami pa najnižji v zadnjih petih letih.

Del izgube prihodka večine dejavnosti trgovine na drobno se je »preselil« v dejavnost trgovine na drobno po pošti ali po internetu. Prihodek v tej dejavnosti je bil v decembru 2020 za 77,7 % višji kot v decembru 2019, pri čemer pa moramo upoštevati, da se ta podatek nanaša samo na prodajo podjetij, registriranih v dejavnosti spletne prodaje, in ne na celotno spletno prodajo.

Prihodek spletne prodaje je sicer v zadnjih letih opazno naraščal, 'covidno' leto 2020 pa je ta razvoj le še pospešilo. Za to dejavnost je značilno, da ustvari najvišje mesečne prihodke ob koncu leta. V decembru 2020 so bili ti za 60,6 % višji od mesečnega povprečja 2020. To so sporočili iz SURS- (konec)