21.09.2021 ob 22:53
Deli članek
Začela se je zelena industrijska revolucija

Ljubljana (MOREL) - V Hotelu Slon je potekal dogodek Britansko-slovenske gospodarske zbornice, Čaj z razlogom: Podnebne spremembe – »neto-nič«, kjer so govorci razpravljali o poslovnih priložnosti, ki izhajajo iz okolijsko prijaznih strategij. Na dogodku je zbrane najprej nagovorila direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek, ki je na podjetja apelirala naj trajnostna načela vključijo v svoje strategije in poiščejo nove priložnosti, ki iz tega izhajajo. Zbornica se je sicer pridružila globalni kampanji #ChambersUnite for a #GreenerFuture, ki so jo otvorili s pohodom na Triglav in si ogledali še izginjajoči triglavski ledenik.

Združeno kraljestvo letos novembra gosti podnebni vrh Združenih narodov, Tiffany Sadler, britanska veleposlanica v Sloveniji je povedala: »Konferenca COP26, ki bo novembra 2021 v Glasgowu, bo združila vlade, podjetja in civilno družbo - eden njenih poglavitnih ciljev pa bo ukrepanje za zmanjševanje emisij, mobilizacija finančnega sektorja in krepitev odpornosti proti posledicam podnebnih sprememb,« in dodala: »Če glede podnebnih sprememb ne ukrepamo takoj, se bo svet nepovratno spremenil na veliko slabše. Nedavno poročilo Mednarodnega panela o podnebnih premembah (IPCC) je jasno izpostavilo, da bodo posledice uničujoče, če se ne odzovemo nemudoma. Podjetja imajo pri tem lahko ključno in odločujočo vlogo, saj se lahko vključijo kampanjo Združenih narodov 'Race to Zero', podpirajo prehod na zelene energetske vire, investirajo v okolju prijazen transport ter usmerjajo finance v zelene investicije in še veliko drugega.«

Predsednik uprave Nova KBM John Denhof  je predstavil poudarke ESG strategije, ki so jo v banki sprejeli letos, delo odbora Climate Change & Sustainability Committee, izkušnje in primere dobrih praks. Zelena preobrazba je kot maraton, a vsako potovanje se začne s prvim, pogumnim in pravim korakom. Za uspešen prehod v breozogljično gospodarstvo so ključni sprememba miselnosti in ravnanja, nenehni dialog, vodenje z zgledom ter sodelovanje bančnega sektorja, gospodarstva in odločevalcev.

Panelno razpravo je povezoval Jurij Giacomelli, v njej so sodelovali  Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank, John Denhof, direktor in predsednik uprave Nove KBM, Robert Golob, predsednik uprave Gen-I  in Sibil Svilan, direktor SID banke. Britanska veleposlanica je trenutno obdobje poimenovala kar obdobje zelene industrijske revolucije, ki se je ravno začela, podjetja pa že identificirajo priložnosti, ki jih ta ponuja. Razprava se je razvila okrog vprašanja, kako doseči zavezo »neto-nič« (ang. Net-zero), panelisti so se strinjali, da so osnove postavljene dobro: pravila, taksonomija in finančni instrumenti. A je prehod na trajnostno poslovanje tek na dolge proge in zaveze se lahko uresničijo zgolj in samo, če vsi akterji stremijo k istemu cilju. Prvi korak je prestrukturiranje poslovnih strategij, ki pa so, kot so se izrazili panelisti, »zaenkrat še bolj rjave kot zelene«. Za spremembo na bolje pa je potrebno korenito spremeniti miselnost in odnos do novih globalnih izzivov.

Britansko-slovenska gospodarska zbornica bo z »zeleno« obarvanimi aktivnostmi intenzivno nadaljevala vse do podnebnega vrha Združenih narodov, podjetja pa imajo med drugim priložnost, da preko Zbornice podajo svoje predloge in pričakovanja od držav sodelujočih na podnebni konferenci. To je sporočila  Špela Drobnič. (konec)