13.01.2022 ob 13:07
Deli članek
iPROM lani prikazal 36 odstotkov več oglasov kot leta 2020

Ljubljana (MOREL)-  V letu 2021 so v iPROMu zabeležili 36,04-odstotno povečanje prikazov vseh oglasov in 19,50-odstotno povečanje števila vseh oglasnih kreativ.

»V iPROMu število prikazanih oglasov v slovenskih digitalnih medijih spremljamo že od leta 2005. Po predlanskoletnem rekordnem, skoraj 50-odstotnem povečanju prikazov oglasov slovenskim uporabnikom digitalnih medijev je leto 2021 postreglo še z dodatno, 36-odstotno rastjo. Menim, da rast še ni zaključena in da bomo tudi letos priča podobnim odstotkom rasti,« je komentiral Tomaž Tomšič, vodja oddelka iPROM Labs.

Razdelitev deležev prikazanih oglasov v digitalnih medijih po panogah je v lanskem letu podobna kot v letu 2020, ko so zabeležili 50-odstotno rast prikazov. Med prvimi tremi panogami je prišlo do spremembe, saj se je panoga finance z 19 odstotki vseh prikazanih oglasov s tretjega mesta prebila na prvo mesto ter zabeležila izrazito, kar 28-odstotno rast. Panoga trgovina ji na drugem mestu sicer tesno sledi z 18,84 odstotki, zabeležila pa je štiriodstoten padec.

Tretje mesto je z več kot 15 odstotki zasedla panoga avtomobilizem, ki je zabeležila skoraj štiriodstotno rast, z več kot devetimi odstotki pa ji sledi panoga zabava in prosti čas, ki je zabeležila devetodstoten padec.

Največji padec med panogami je zabeležila panoga turizem, kjer se je delež prikazov znižal za 62 odstotkov in ki v letu 2021 predstavlja slabe tri odstotke vseh prikazov.

 

 

»Lani smo v iPROMu z uporabo tehnološke rešitve iPROM Cloud, ki dosega 90 odstotkov slovenske spletne populacije, začeli sistematično mesečno pripravljati analize zanimanja za različne kategorije vsebin v slovenskih digitalnih medijih. S temi analizami smo želeli identificirati ključne vsebine v slovenskih digitalnih medijih, ki so Slovence zanimale v posameznem mesecu. Letna analiza pa predstavlja celovit prikaz zanimanj za posamezne vsebinske kategorije, kjer je razvidno, da je zanimanje za posamezne vsebine močno odvisno od letnega časa, gospodarskih razmer in ukrepov v družbi. Lahko bi rekel, da je naše zanimanje v valovanju,« je dodal Tomšič.

Analiza dvajsetih najbolj zanimivih vsebinskih kategorij, ki so jih v letu 2021 prebirali uporabniki slovenskih digitalnih medijev, je tako pokazala, da so Slovenci največje zanimanje za poslovne vsebine izkazali med januarjem in majem ter med avgustom in decembrom; vsebine o zdravju in zdravem načinu bivanja so nas najbolj zanimale med januarjem in marcem ter oktobrom in decembrom; vsebine o turizmu so imele največji doseg med aprilom in septembrom; vsebine o stilu in modi pa so bile najbolj brane med marcem in junijem ter oktobrom in decembrom.

 

O podjetju iPROM

iPROM je vodilna regijska agencija, specializirana za digitalno oglaševanje. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljamo, organiziramo in izvajamo digitalne akcije, ki prinašajo merljive in dokazljive rezultate. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi v pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

Naše rešitve zagotavljajo dokazljivo najboljšo porabo medijskih sredstev, ne glede na parametre uspešnosti, in to je eden izmed razlogov, zakaj smo danes vodilna spletna medijska agencija na trgu. Smo visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo digitalnih oglaševalskih akcij. Stalno vlaganje v razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

 

To je sporočila Maja Gorjanc, svetovalka za komuniciranje in marketing v podjetju iPROM. (konec)