15.11.2022 ob 19:18
Deli članek
Modeli ID. dosegli polmilijonski mejnik

Wolfsburg (MOREL) – Volkswagen pri elektrifikaciji svojega voznega parka ostaja na dobri poti. Podjetje je eno leto pred načrtovanim rokom doseglo še en mejnik pri uresničevanju strategije ACCELERATE, s katero postaja ponudnik brezemisijskih mobilnostnih storitev, ki temeljijo na programski opremi: od predaje prvega vozila ID.31 kupcu oktobra 2020 je Volkswagen po vsem svetu prodal 500.000 avtomobilov družine ID. – kljub še vedno zaostrenim razmeram v preskrbi.

Pol milijona dobavljenih vozil ID. potrjuje: Volkswagnovi modeli so pri naših kupcih dobro sprejeti – in to po vsem svetu. Z našo e-ofenzivo smo na pravi poti in naša zgodba o uspehu se nadaljuje," je dejala Imelda Labbé, članica uprave, odgovorna za prodajo, marketing in poprodajo pri Volkswagnu. "Še naprej se osredotočamo na to, da Volkswagen postane in ostane najbolj zaželena znamka za trajnostno mobilnost." Volkswagen ima trenutno še vedno veliko odprtih naročil: "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi našim kupcem čimprej dobavili okrog 135.000 naročenih ID.-jev. Vendar pa so zaradi še vedno zaostrenih razmer pri dobavi delov vedno znova potrebne prilagoditve proizvodnje," je pojasnila Labbéjeva.

Volkswagen želi od leta 2033 naprej v Evropi proizvajati le še električne avtomobile. Že od leta 2030 naj bi vsaj 70 odstotkov Volkswagnove prodaje v Evropi predstavljali izključno električni avtomobili. V ZDA in na Kitajskem podjetje za isto obdobje načrtuje, da bo delež električnih avtomobilov presegel 50 odstotkov. "Norveška je pionirka na področju e-mobilnosti. Tu je ID.44 oktobra zasedel prvo mesto v statistiki registracij. Ta primer kaže: portfelj modelov družine ID. ustreza potrebam naših strank," je rekla Labbéjeva.

Tako bo Volkswagen do leta 2026 predstavil še deset novih e-modelov. "Volkswagen bo tako imel najširšo ponudbo e-modelov med vsemi proizvajalci: od vstopnega e‑avtomobila s ciljno ceno pod 25.000 evri do novega paradnega konja Aero B – v vsakem segmentu bomo imeli pravšnjo ponudbo," je povedala Labbéjeva.

Družina ID. je tudi pionir na področju integracije programske opreme in digitalne izkušnje strank: Volkswagen bo lastnikom vozil ID. nenehno zagotavljal brezžične (over‑the-air) posodobitve. Avto bo tako ves svoj življenjski cikel ostal ažurno opremljen oz. bo z novimi funkcijami postajal vedno boljši. "V zadnjih nekaj mesecih imamo s tem zelo dobre izkušnje," je dejala Labbéjeva. "Prednost je namreč v tem, da lahko povratne informacije strank neposredno in v kratkem času prenesemo v nove funkcije, kot sta večja polnilna moč ali prikaz zmogljivosti baterije na voznikovem zaslonu."

Modularna platforma za električna vozila (MEB) je ključnega pomena za pospešen zagon globalne e-ofenzive v okviru Volkswagnove strategije ACCELERATE. Volks­wagnova arhitektura vozila, razvita posebej za električni pogon, omogoča velik doseg, veliko prostora v notranjosti in stalno posodabljanje programske opreme z brezžično tehnologijo. Platforma MEB je tehnična osnova za popolnoma električne in popolnoma povezane avtomobile družine ID.

Zaradi dosledne osredotočenosti na popolnoma električni pogon in uporabnosti za vozila različnih razredov v celotnem koncernu Volkswagen platforma MEB omogoča velike učinke ekonomije obsega, znižuje stroške e-mobilnosti in pospešuje prehod na CO2-nevtralno mobilnost. Zaradi zasnove po načelu "Design for Manufacturing" je platforma MEB posebej zasnovana za hitro in učinkovito proizvodnjo. S tem dosežemo ogromne učinke ekonomija obsega, zaradi česar električni avtomobil postaja cenejši in s tem dostopen mnogim ljudem.

To je sporočila Sabrina Pečelin iz Porsche Slovenija. (konec)