07.04.2023 ob 13:38
Deli članek
 Previdno v prometu

Ljubljana (MOREL) - V času velikonočnih praznikov, med podaljšanim koncem tedna, bo na cestah zgoščen promet, pa tudi spremenljive vremenske razmere. Agencija za varnost prometa zato poziva k izjemni previdnosti, spremljanju razmer na cestah in dobri pripravi na pot. Bodite pozorni tudi na varno zlaganje prtljage v avtomobil. V soboto, 8. 4., se zaključi akcija 40 dni brez alkohola, Agencija dodatno poziva k ničelni toleranci do alkohola v prometu vse leto. Tudi obilna hrana ne ublaži učinkov pitja alkohola. Odložite mobilni telefon, prilagodite hitrost, uporabljajte varnostni pas in zadrževalne sisteme za otroke, na motorju, kolesu in e-skiroju uporabljajte zaščitno čelado. Agencija za varnost prometa izpostavlja, da je več kot tretjina letošnjih smrtnih prometnih nesreč zabeležena v času med petkom in nedeljo. Še posebej pozorni in strpni naj bodo vozniki motornih vozil do najbolj izpostavljenih – pešcev, starejših in otrok, kolesarjev, voznikov e-skirojev in motoristov. A vsi ti naj tudi sami poskrbijo za lastno vidnost in varnost. Naj imajo praznične poti srečen konec!

Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi izmed vseh udeležencev v prometu, zato ne bo odveč obnoviti nekaj napotkov za njihovo varnost. Za varno udeležbo kolesarjev v prometu je nujno tehnično brezhibno opremljeno kolo, zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne. Le nekaj več kot minuto časa namenite priporočilom za večjo varnost na kolesu.

Poskrbite za varno vožnjo e-skiroja. Uporabljate površine, namenjene kolesarjem, v območjih za pešce lahko vozite le z maksimalno hitrostjo pešca, še najbolje pa je, da sestopite. Motoristom svetujemo prilagoditev hitrosti in skrb za dobro vidnost. Za obvladovanje motorja je potrebne veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila. Motoristi na cesti niso nepremagljivi. So najbolj ranljivi. To so sporočili iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. (konec)