12.05.2022 ob 16:07
Deli članek
Eksplozija in požar v kočevskem Melaminu

Kočevje (MOREL)- Danes zjutraj ob 8.39 je prišlo v podjetju Melamin v Kočevju do eksplozije in požara. V eksploziji je bilo po prvih zbranih podatkih poškodovanih več kot 20 ljudi. Aktivirani so bili bližnji izvajalci NMP Kočevje in Ribnica ter helikopter slovenske vojske z ekipo HeNMP. Aktivirani so bili gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD) in GEŠP Ribnica.

Obveščene so bile pristojne službe. Aktiviran je bil tudi ekološki laboratorij z mobilno enoto. Na kraju je prisotna tudi enota RKBO slovenske vojske. Prebivalcem v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije priporočajo, da zaprejo okna in vrata ter naj se zadržujejo v notranjih prostorih. Ob 10.30 naj bi bile po podatkih s terena nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja.

Po zadnjih podatkih je eksplozija nastala med pretakanjem snovi Epiklorhidrin iz cisterne v manjše zalogovnike. Vzrok eksplozije še ni znan. Po podatkih ELME meritve zraka, razen saj in dima, niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, analiza požarne vode pa še potekajo. Požarna voda je shranjena v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni. Ob 13.00 je bil požar omejen, gasilci izvajajo aktivno gašenje ostankov požara, ohlajanje in preiskovanje območja. Na terenu je še okoli 127 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev GZ Kočevje in 13 gasilcev PGD Ribnica, 16 reševalcev NMP Kočevje in Ribnica ter reševalci v sestavi slovenske vojske. Po zadnjih podatkih sta bili dve osebi huje poškodovani in prepeljani v UKC Ljubljana, za pet pogrešanih oseb pa ni več upanja. Okoli 15 poškodovanih oseb oskrbujejo na kraju. Iz območja nesreče je bilo evakuiranih okoli 100 oseb, iz bližnje lokacije Komunalnega podjetja Kočevje pa 30 oseb. Po zadnjih podatkih je požar dokončno pogašen. Enota RKBO slovenske vojske na lokaciji izvaja dekontaminacijo cestišča.

To so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. (konec)