13.05.2022 ob 10:57
Deli članek
Kolesarji bodo pol meseca pod policijskim drobnogledom

Ljubljana (MOREL)- Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, a si moramo prizadevati, da bi bila tudi varna. Od 15. maja do 3. junija 2022 bodo zato na podlagi obdobnega načrta Javne agencije RS za varnost prometa po vsej državi potekale aktivnosti za večjo varnost kolesarjev. Med drugim bomo policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila, in kako se do njih obnašajo ostali vozniki.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Ta negativni trend želimo ustaviti tudi s tokratno akcijo.

Policijske enote bodo v tem obdobju izvajale posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo kolesarje nadzirale ob rednem delu. Glede na problematiko na posameznih območjih bodo policijske enote sodelovale tudi z občinskimi redarstvi.

Policisti bomo pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali bomo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad, nadzorovali bomo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd. Pozorni pa bomo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje. To so sporočili iz policije. (konec)