22.05.2022 ob 16:12
Deli članek
Množičen spopad  navijačev Hajduka in policije

Zagreb (MOREL/FoNet) - V sinočnjem množičnem spopadu med navijaško skupino Torcida, nogometnega kluba Hajduk, in hrvaško policijo, ki je napad odbila s strelnim orožjem, sta bila ranjena dva napadalca, deset policistov pa ranjenih. Na stotine navijačev iz kolone, ki se je nenadoma ustavila na avtocesti A1 proti Splitu pri počivališču Desinec, je agresivno napadlo 16 policistov, v bližini bencinske črpalke pa je bila odvržena prižgana bakla, je bilo rečeno na današnji novinarski konferenci. Poškodovanih je bilo skupno 35 ljudi ter do zdaj pridržanih 43 navijačev.

Napad je bil izveden tudi z raketami, tako da bil lahko prišlo na bencinski črpalki do požiga in eksplozije, je na konferenci zagrebške policijske uprave povedal namestnik načelnika policije za splošno varnost Damir Barić.

Policija je povedala, da pred tem dogodkom ni nič kazalo, da bi se lahko kaj takega zgodilo, a da so navijači v nekem trenutku na poti nazaj proti Splitu blokirali vse tri pasove na avtocesti proti Splitu in Reki ter začeli napadati policijo. Napad je bil agresiven, s palicami, steklenicami, kamni, verigami. Ker se napadalci na ukaze policije niso umirili, so policisti streljali, da bi poklicali na pomoč in kot opozorilo množici naj ustavi napad, je sporočila tiskovna agencija Hina.

Navijači so se nato v nekem trenutku ustavili, dodatna pomoč pa je prišla policija. V spopadu med navijači in policijo je bilo poškodovanih skupno 35 ljudi. Trije policisti so uporabili strelno orožje. Dva sta streljala v zrak - eden štiri strele, drugi osem, tretji pa je osem strelov sprožil v zrak, nato pa še 11 strelov v betonsko podlago. Pri tem sta bila  poškodovala dva navijača. Eden je dobil hujše poškodbe - strelno rano v spodnji del noge, drugega pa je krogla oplazila. Doslej je bilo pridržanih 43 navijačev, je bilo rečeno na tiskovni konferenci.

Uradno je bilo objavljeno, da je ob napadu navijačev Hajduka na policijo dežurni namestnik okrajnega državnega tožilca v Veliki Gorici v sodelovanju s policijo opravil preiskavo na avtocesti A1, pri počivališču Desinec. Navedeno je bilo, da je policija uporabila strelno orožje in da sta bila ranjena dva navijača, ki sta imela strelne rane.  (konec)