19.06.2022 ob 12:01
Deli članek
Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj

Ljubljana, (MOREL) Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo v ponedeljek začenja z drugo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij Hitrost, ki bo potekala do nedelje, 26. junija 2022. Tega dne bodo Agencija za varnost prometa, Policija, DARS in Zavod Reševalni pas na avtocestnem počivališču Lom izvajali skupno akcijo za ozaveščanje domačih in tujih voznikov o glavnih dejavnikih tveganja za nastanek prometnih nesreč in o pomenu vzpostavitve reševalnega pasu ob zastojih.

Agencija je letos pripravila novo široko medijsko kampanjo, s katero javnost že od marca kontinuirano opozarja na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot. V poletnem času bo v občinah Novo mesto, Ptuj, Celje, Murska Sobota, Maribor, Kranj in Krško izvedla terensko akcijo s talnimi označbami na dogovorjenih parkirnih mestih. Napis »NAJHITREJŠI VČASIH NE PRIDEJO NA CILJ«, bo voznike in mimoidoče opozarjal na posledice objestne in tvegane vožnje. Rezultati prikazovalnikov hitrosti VI VOZITE, ki jih je Agencija za varnost prometa v enoleten brezplačen najem podelila 15 slovenskim občinam, kažejo, da vozniki še vedno krepko presegajo omejitve hitrosti. V treh od enajstih občin, kjer je omejitev 50 km/h, je Agencija do konca maja zabeležila tudi dva- in polkrat višje hitrosti, kar 134, 137 in 138 km/h! V občinah, kjer je omejitev 30 km/h, pa so bile zabeležene celo trikrat višje hitrosti, kar 97 in 81 km/h!
Policisti bodo v času akcije po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore predvsem na izpostavljenih mestih, kjer je neprilagojena hitrost vzrok za nastanek prometnih nesreč, in na mestih, kjer je lahko zaradi prekoračene hitrosti tveganje za nastanek prometnih nesreč prometnih nesreč večje (strnjena naselja, bližina vrtcev in šol). Namen tovrstnih preventivnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno.

Letos do konca maja po trenutnih podatkih beležimo že 1.155 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zabeleženih, to je 18 % odstotkov več, kot v enakem obdobju lani, pri tem pa se je potrebno zavedati, da se je obseg prometa že vrnil na raven doslej rekordnega leta 2019. Smrtnih žrtev je bilo 11, kar je dobro tretjino manj (-35 %) kot leto poprej. Delež med vsemi umrlimi v letošnjih prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti se je prav tako znižal in znaša 31 %, lani 46 %. Zabeležen je porast hudih (+16 %) in lažjih (+ 29 %) telesnih poškodb. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila. Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil.
Kar pet od 11 smrtnih prometnih nesreč so povzročili mladi v starosti 18 do 34 let. Vozniki v tej starosti so letos povzročili trikrat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot vozniki v starosti 65 let in več.
Policisti so do vključno 8. junija 2022 obravnavali skupaj 194.448 kršitev (lani 185.586), od tega 57.848 (lani 60.897) kršitev s področja hitrosti, kar je približno tretjina vseh ugotovljenih kršitev.
Agencija in Policija voznike naprošata: »Poleti, ko so vozne razmere idealne, se vam zdi, da lahko vozite hitreje, da lahko tvegate več. A žal ste podlegli lažnemu občutku varnosti. Hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Za dobro prometno varnost smo odgovorni vsi skupaj, zato se v prometu obnašajmo odgovorno – odgovorno ravnanje se začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam.«

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., je izpostavil: Številni dejavniki, ki so povezani z objestno, tvegano in neprilagojeno vožnjo, povečajo nevarnost za nastanek prometne nesreče. Zaradi neprilagojene hitrosti smo letos zabeležili že več kot 1.000 prometnih nesreč. Rezultati prikazovalnikov hitrosti, ki smo jih novembra lani v brezplačen najem podelili občinam, kažejo, da vozniki še vedno krepko presegajo omejitve hitrosti. V treh od enajstih občin, kjer je omejitev 50 km/h, smo zabeležili tudi dva- in polkrat višje hitrosti, kar 134, 137 in 138 km/h! V obeh občinah, kjer je omejitev 30 km/h, pa smo zabeležili celo trikrat višje hitrosti, kar 97 in 81 km/h!
Slovensko javnost zato pozivamo, naj z umirjeno vožnjo vsakdo prispeva k varnim potem za vse udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno, ne zato, da vas ne doleti kazen.« To so sporočili iz policije. (konec)