29.07.2021 ob 07:17
Deli članek
Odkrili 715 kršitev cestnoprometnih predpisov

Ljubljana (MOREL)- Iz policije so sporočili, da so znani rezultati akcije Truck & Bus, ki je bila namenjena večji varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov, v okviru katere so policisti minuli teden po vsej Sloveniji izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Med 19. in 25. julijem so na slovenskih cestah preverili 5.678 voznikov tovornih vozil in 366 voznikov avtobusov. Pri tem smo ugotovili 698 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil in 17 kršitev pri voznikih avtobusov. Najpogostejše kršitve, ugotovljene v nadzoru, so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenjenostjo vozila in nepravilno zavarovanim tovorom.

Nadzor tovornih vozil so izvajali s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali na avtobusnih postajališčih, pa tudi na avtocestah in hitrih cestah. Pri voznikih tovornjakov in avtobusov so ugotavljali kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, odkrivali manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in preverjali tehnično brezhibnost vozil. Posebno pozornost so namenili tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil. (konec)