14.09.2021 ob 21:03
Deli članek
Po gorivo samo s PCT potrdilom

Ljubljana (MOREL)- Družba Petrol bo z ustreznimi ukrepi spoštovala in izvajala vse zahtevane postopke za preveritev PCT pogoja pred izvajanjem storitve na prodajnem mestu, to je točenjem pogonskega goriva in vstopom v prodajalno. Izvajanje pregleda izpolnjevanja PCT pogoja pri strankah, bo potekalo pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno. Kar pomeni, da bo točenje goriva na vsakem točilnem mestu tehnično onemogočeno pred potrditvijo izpolnjevanja PCT pogoja. Osebje na zunanjem delu prodajnega mesta bo šele po preverjanju in posledično izpolnjenem pogoju PCT odobrilo in omogočilo točenje goriva strankam. Po točenju pa bodo plačilo lahko izvedli v prodajalni.  

Še vedno pa bo omogočeno brezstično plačevanje, brez vstopa v prodajalno, in sicer z neposrednim plačilom pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti, z mobilno denarnico mBills, s plačilnimi karticami preko Petromatov. Popolno izpolnjevanje zahtev vladne odredbe je izredno zahtevno, saj zahteva angažiranje dodatnih zaposlenih, višje stroške poslovanja in predvsem spreminjanje ustaljenih navad pri kupcih. Zaradi tega se Petrol že zdaj opravičuje vsem strankam za nevšečnosti, ki se bodo zgodile zaradi zahtev odloka. Vsekakor pričakujemo podaljšanje časa izvajanja storitve in posledično tudi težave s pretokom vozil na prodajnih mestih, saj se bodo zagotovo pojavljale daljše čakalne vrste na in pred bencinskimi servisi.  

Družba Petrol je takoj po objavi odloka dala pobudo za spremembe in dopolnitve Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom, da naj ponovno preučijo ustreznost  novih, strožjih ukrepov na bencinski servisih. Na prodajnih mestih namreč že danes zagotavljamo vse zaščitne ukrepe, razkužila za potrošnike, zaščitne rokavice, v prodajalne na bencinskem servisu vstopajo potrošniki posamično, polnjenje goriva se izvaja na odprtem prostoru in šele po zaključku točenja goriva plačajo gorivo, ki je že v njihovi dejanski posesti, v sami prodajalni pa se izvede le plačilo. Glede na vse opisano, menimo, da se bencinski servisi ne morejo primerjati z ostalimi trgovinskimi podjetji oz. prodajalnami, zato menimo, da ta določba za bencinske servise naj ne bi veljala. 

Od odločevalcev si želimo, da bodo izdali jasna navodila oziroma kriterije, kako ustrezno in pravilno izvajati prodajno storitev, da se bomo vsi prodajalci goriv na bencinskih servisih v državi lahko držali vseh enakih zahtevanih ukrepov. Družba Petrol tudi predlaga, da bi bencinski servisi morali še naprej soditi med izjeme pri izvajanju storitev brez preverjanja PCT pogoja, saj poleg specifičnega prodajnega postopka, pogonska goriva v sodobni družbi sodijo med osnovne življenjske izdelke in potrebščine.  

V Petrolu bomo natančno spremljali vse odloke in njihovo izpolnjevanje, se trudili za čim bolj nemoteno poslovanje še naprej in se sproti prilagajali vsem zahtevam pristojnih strokovnih služb, so dodali na Petrolu ob koncu sporočila za javnost. (konec)