06.10.2021 ob 10:10
Deli članek
Policija cinično opravičuje včerajšnjo nasilje nad protestniki

Ljubljana (MOREL)- Iz policije so danes "ponosno" sporočili, da so včeraj policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3.000 ljudi. Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več oseb. Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Policisti so jih skušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen. Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov in še naprej huje in množično kršile javni red (med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete) ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Policisti so udeležence vseskozi pozivali naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen. Okoli 19.30 so se na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metali različne predmete. Nekaj pred 21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana.

Policisti so za razganjanje v času ko je trajalo posredovanje policije na območju širšega centra Ljubljane večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico (vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse). Policisti so včeraj trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 22 oseb je bilo pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Policisti tudi nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavamo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije. O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bomo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila. Po do sedaj znanih podatkih sta dve osebi zaradi vdihavanja plina potrebovali zdravniško pomoč, poškodovanih naj bi bilo tudi šest policistov (gre za lažje poškodbe - od metanje predmetov v policiste). Varovanje dogodka (vrh EU-Zahodni Balkan) poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.

Za uspešno izvedbo policijskih nalog, generalni direktor policije Anton Olaj izreka pohvalo vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju, se je cinično končalo policijsko sporočilo za javnost. (konec)