12.06.2022 ob 08:11
Deli članek
Policisti niso samo opozarjali kolesarjev, temveč tudi malo kasirali

Ljubljana (MOREL)- Med nacionalno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija 2022, so policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali vozniki. V tem času so policisti ugotovili 1.985 kršitev cestnoprometnih predpisov pri kolesarjih in 237 kršitev pri voznikih motornih vozil v povezavi s kolesarji.

Z alkotestom so preizkusili 1.127 kolesarjev, od tega je bilo pod vplivom alkohola 47 kolesarjev. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1.580 primerih izrečeno opozorilo.

Policisti so bili pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali so, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad, nadzorovali so tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd.

Pozorni pa so bili tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje. To so sporočili iz policije. (konec)