06.12.2021 ob 18:32
Deli članek
Začela se preventivna akcija Varno brez alkohola v prometu

Ljubljana (MOREL)- Danes se je začela tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo, ki bo potekala do nedelje, koordinira Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s policijo in nevladnimi organizacijami.

Zloraba alkohola je do konca novembra letos botrovala 1.277 prometnim nesrečam, 631 telesnim poškodbam in 33 smrtnim žrtvam. Kljub temu, da je bilo letos le za en odstotek več prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola, pa je bilo smrtnih žrtev za kar 27 odstotkov več. V prvih petih mesecih letošnjega leta (od 1. januarja do 31. maja) je zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola umrlo 7 oseb, nato pa v pol leta kar 26 (od 1. junija do 27. novembra).

Povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč letos zanaša 1,42 promila, med smrtnimi prometnimi nesrečami pa 1,39 promila. Vsi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč so bili moški, izstopajo povzročitelji od 45 do 54 in od 55 do 64 let, vozniki osebnih avtomobilov in motornih koles. Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola v dovoljeni meji alkohola v krvi (med 0,01 in 0,5 promila) je letos umrlo 5 oseb.

Med vzroki za nastanek smrtnih prometnih nesreč pri alkoholiziranih povzročiteljih prednjačita neprilagojena hitrost (17 umrlih) in nepravilna stran/smer vožnje (12 umrlih).

Letos sta bila najmlajša med smrtnimi žrtvami mladostnika v starosti 15 in 16 let, oba pod vplivom alkohola in oba voznika enoslednega motornega vozila, ki sta prometno nesrečo tudi povzročila. Najstarejši povzročitelj je imel 80 let, voznik osebnega avtomobila, ki je v prometni nesreči tudi umrl. To so sporočili iz policije. (konec)