07.12.2022 ob 09:49
Deli članek
Aretirali skupino, ki je pripravljala državni udar v Nemčiji

Berlin (MOREL/FoNet) - Po vsej Nemčiji so aretirali 25 članov in simpatizerjev skrajno desničarske teroristične skupine, katere cilj je bil strmoglavljenje obstoječega državnega reda, je po poročanju medijev sporočilo zvezno državno tožilstvo te države. Racije so bile izvedene v 11 od 15 nemških zveznih dežel.

Kot poroča Reuters, cilj skupine ni izključeval nasilja kot sredstva za dosego cilja, je dejalo tožilstvo. Izjava navaja, da so bili osumljenci prijeti v Baden-Württembergu, na Bavarskem, v Berlinu, Hessnu, Spodnji Saški, Saški, Turingiji, pa tudi v Avstriji in Italiji. BBC poroča, da naj bi bil domnevni organizator združbe Nemec, ki se imenuje princ Heinrich Trinajsti.

Kot dodajajo, so med zarotniki pripadniki skrajnega gibanja Reichsbirger (Državljani rajha), ki je že dolgo tarča nemške policije zaradi nasilnih napadov in rasističnih teorij zarote. Nočejo priznati moderne nemške države. Skupina Reichsbirger meni, da je sodobna Nemčija "administrativni konstrukt" zahodnih sil, poroča RTS. Skupina je obtožena, da je začela s pripravami  akcije novembra  leta 2021. (Konec)