13.11.2023 ob 10:27
Deli članek
Bliža se 15. november. Skrajni čas za menjavo pnevmatik!

Ljubljana (MOREL)- S 15. novembrom morajo imeti naši avtomobili  zimske gume oziroma ustrezno zimsko opremo. Ta je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah.Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

Policisti bodo ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjamo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Opozarjajo tudi na vidljivost. Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna, in zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Pravočasno torej preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo (poleg pnevmatik preverite tudi zavore, svetlobne naprave in drugo opremo). To so sporočili iz policije. (konec)