27.09.2022 ob 16:56
Deli članek
Bogove v belem čaka policijska preiskava

Ljubljana (MOREL)- Ministrstvo za zdravje je, kot napovedano minuli konec tedna, danes zjutraj na policijsko upravo Celje podalo naznanilo kaznivega dejanja zoper neznane storilce v zvezi z dogodki, ki so se odvijali od 7. 9. 2022 dalje in so zaradi medsebojne zamenjave identitete dveh pacientov imeli za posledico neustrezno obravnavo dveh pacientov. Ministrstvo izpostavlja, da je prišlo do kršitve navodil v zvezi s prevozi z reševalnimi vozili, kar je deloma botrovalo k zamenjavi pacientov. Kot so zapisali v ovadbi, v primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega pacienta samostojno, po oceni ministrstva do zamenjave pacientov ne bi prišlo.

To in dejavnost zdravstvenih delavcev pri predaji in prevzemu pacientov v oskrbo, ko niso v zadostni meri preverjali identitet pacientov, so po oceni ministrstva izkazani razlogi za sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja po 179/II. členu KZ.

Kot so še zapisali v ovadbi, »zdravstveni delavci niso ravnali s potrebno pazljivostjo, čeprav so se lahko in bi se mogli zavedati, da pri sprejemu dveh pacientov lahko pride do njune zamenjave. Navedeno utemeljuje obstoj krivdne odgovornosti sodelujočih oz. njihove malomarnosti.«

Ministrstvo zato organom pregona predlaga, da zaradi izkazanih malomarnosti pri triažnem procesu, malomarnosti pri uvedbi protokolov za identifikacijo pacientov ter pri izvedbi nadzora nad tovrstnimi procesi, kakor tudi pri vodenju interne komisije, in nevestnosti v postopku ukrepanja po ugotovitvah, dopolni preiskavo tudi v smislu preiskave kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, saj je prišlo do hujših kršitev pravic drugega (osebnostne pravice, pieteta do mrtvih, pravica do zdravljenja).

V tem kontekstu v ovadbi ministrstvo predlaga, »da se presoja zlasti odgovornost organov vodenja in nadzora SB Celje in njihovo morebitno opustitev dolžnega nadzorstva, ki je izkazana tudi s pomanjkljivo obravnavo odgovornosti lastnih zaposlenih v poročilu interne komisije.«

Ministrstvo je prepričano, da je interno poročilo SB Celje preskopo in ciljno usmerjeno v preiskavo delovanja reševalcev ZD Sevnica, namesto da bi z razjasnitvijo okoliščin dela Urgentnega centra Celje preprečilo ponavljanje tovrstnih napak.

Ministrstvo je poudarilo, da v celoti zaupa v delo policije, a verjame, da bo podana ovadba pripomogla k hitrim in pravični odločitvam pravosodnih organov, so sporočili iz ministrstva za zdravje. (konec)