03.12.2022 ob 21:41
Deli članek
Burduš, naš prvi reševalni helikopter

Helikopter je z jeklenico pritrjen pod strop tik ob muzejskem vhodu in tesno povezan s kotičkom, kjer je predstavljena Gorska reševalna zveza Slovenije. V tem kotičku je na ogled tudi originalni vitel za izvedbo reševanja s tem helikopterjem. V "zraku" tako tudi po zaključenih letalskih operacijah še naprej uspešno pomaga pri ozaveščanju o varnosti v gorah.

Mojstrana (MOREL)- Burduš je legenda med helikopterji in prvi, ki je pred pol stoletja začel zgodbo slovenskega helikopterskega reševanja v gorah. Od leta 2017 je del zbirke Muzeja slovenske policije in del stalne razstave v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ki sta jo včeraj s podpisom nove pogodbe o izposoji še za nadaljnjih pet let potrdila v. d. generalnega direktorja policije  Boštjan Lindav in direktor Slovenskega planinskega muzeja Aljaž Pogačnik. Obiskovalci si ga bodo lahko "v zraku" tako ogledovali še naprej.

Helikopter z registrsko številko YU-HAK je leta 1967 prejela slovenska letalska enota milice. Burduš, kot so ga poimenovali piloti in reševalci, je bil kupljen za podporo pri rednih policijskih nalogah na ravninskem terenu. Kmalu pa se je pojavila potreba po njegovi širši uporabi na humanitarnem področju, kamor spada tudi gorsko reševanje. V sodelovanju s takratnim Republiškim sekretariatom za notranje zadeve Slovenije (RSNZS) so se začeli prvi dogovori o sodelovanju, ki so sčasoma prerasli v načrtno izobraževanje gorskih reševalcev na področju helikopterskega reševanja.

Uvedba helikopterske pomoči v delo gorskih reševalcev je pomenila velik napredek v kvaliteti in hitrosti iskanja, reševanja ter nudenja pomoči ponesrečenim v gorah. Burduš je prvič sodeloval v reševalni akciji na pobočju pod Mojstrovko 24. marca 1968, ko je šest od osmih turnih smučarjev zasul snežni plaz. Iz Koče na Gozdu na Vršiču je v dolino uspešno pripeljal hudo poškodovano smučarko.

Prav ta helikopter je nato še 15 let pomagal gorskim reševalcem, na zadnjo akcijo pa so ga poslali leta 1984. To so sporočili iz policije. (konec)