01.04.2024 ob 20:13
Deli članek
Evropski tožilci prevzeli belgijsko preiskavo Pfizergatea

Ursula von der Leyen se sladko smerji/Foto FoNet/AP

Bruselj (MOREL/FoNet) - Evropski tožilci so sprožili preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s pogajanji o nabavi cepiv proti covidu-19, ki sta jih vodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in izvršni direktor Pfizerja Albert Burl, je danes sporočila tiskovna predstavnica tožilstva v Liègu,je objavil Politico.

Preiskovalci Evropskega javnega tožilstva (EPPO) so v zadnjih mesecih prevzeli vodenje od belgijskih tožilcev, ki preiskujejo Von der Leyenovo zaradi "vmešavanja v javne funkcije, uničevanja sporočil SMS, korupcije in navzkrižja interesov," je razvidno iz pravnih dokumentov, ki jih je imela na vpogled Politico. Medtem ko tožilci EPPO preiskujejo domnevna kazniva dejanja, še nihče ni bil obtožen v zvezi s primerom.

Preiskavo so prvotno začeli belgijski pravosodni organi v mestu Liège v začetku leta 2023 po kazenski ovadbi , ki jo je vložil lokalni lobist Frédéric Baldan. Pozneje sta se mu pridružili madžarska in poljska vlada - čeprav je slednja v postopku umaknila svoje pritožbe, potem ko je na volitvah zmagala proevropska vlada pod vodstvom Donalda Tuska, ki je zahteval umirk od prijave,  je za Politico povedal tiskovni predstavnik poljske vlade.  

Kazenska ovadba, ki jo je vložil Baldan, se je osredotočala na izmenjavo besedilnih SMS sporočil med Von der Leyenovo in Burlejem pred podpisom največjega posla o nakupu cepiva na vrhuncu pandemije Covida, ki so ga kasneje poimenovali "Pfizergate". New York Times je prvi odkril in objavil sporočila med Von der Leyenovo in Burlejem, časopis pa je pozneje tožil Evropsko komisijo, ker po zahtevi za dostop do informacij javnega značaja ni želela razkriti vsebine teh sporočil.

Preiskava evropskih tožilcev bo dodatno preučila vlogo predsednice komisije pri dogovoru o nakupu cepiv, ki je ocenjen na več kot 20 milijard evrov. Tožilstvo bi lahko zaseglo telefone in drugo relevantno gradivo s sedeža Evropske komisije, pa tudi iz drugih držav, kot je Nemčija, od koder je Von der Leyenova. Dogodek prihaja v občutljivem trenutku za predsednico evropske komisije, saj se pričakuje, da bi lahko dobila drugi mandat na tem položaju, je poročal Politico. Komisija zaenkrat ni želela niti razkriti vsebine SMS sporočil niti potrditi njihovega obstoja. Posel s Pfizerjem na vrhuncu pandemije je bil sprva ocenjen kot zmagoslavje von der Leyenove, vendar je količina kupljenih cepiv že od začetka vzbujala sum. Politico je konec lanskega leta razkril,  da je bilo izgubljenih odmerkov za vsaj 4 milijarde evrov. Pogodba o novem nakup u cepiv s Pfizerjem je bila medtem ponovno sklenjena. (konec)