12.02.2023 ob 21:17
Deli članek
Gospodarska škoda zaradi potresov v Turčiji se meri v milijardah

New York (MOREL/FoNet) - Potresi, ki so Turčijo prizadeli 6. februarja, so turškemu gospodarstvu povzročili škodo v višini 84 milijard dolarjev, je danes objavila agencija Bloomberg, ki se sklicuje na ocene turške konfederacije podjetnikov in predstavnikov poslovnih krogov.

V prvi oceni konfederacije je navedeno, da bodo izgube nacionalnega gospodarstva zaradi potresa okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda. Navedeno je, da škoda na stanovanjskih zgradbah znaša 70,8 milijarde dolarjev, posledice potresa bodo povzročile zmanjšanje proračunskih prihodkov države za 10,4 milijarde, dodatnih 2,9 milijarde pa bo turško gospodarstvo stala izguba delovne sile, je poročal Tass.

Izračun konfederacije kaže večjo škodo od tiste, ki jo ocenjujejo drugi ekonomisti v državi, večina poznavalcev pa se strinja, da je v tem trenutku prezgodaj seštevati končne posledice naravne katastrofe. Potresa z močjo 7,7 in 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici na jugovzhodu Turčije sta doslej zahtevala skoraj 30.000 življenj in uničila več kot 6000 zgradb. (konec