02.11.2023 ob 18:34
Deli članek
Le trezen voznik je varen udeleženec v prometu

Ljubljana (MOREL)-  Od 6. do 12. novembra  bo potekala druga od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Agencija za varnost prometa in Evropski svet za varnost v prometu v torek, 7. novembra 2023, vabita na mednarodno strokovno konferenco: »Alkoholne ključavnice – evropske prakse in napredne strategije za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola«. Razprava bo potekala na temo možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic kot dopolnilnega prekrškovnega ukrepa oz. rehabilitacijskega programa za osebe, ki jim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so jim bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Navedeno predvidevata tudi Evropska uredba o splošni varnosti vozil, ki določa, da morajo biti od 6. julija 2022 vsi novi tipi vozil, od 7. julija 2024 pa vsa nova vozila na evropskem trgu opremljena z naprednimi varnostnimi sistemi, med katere sodi tudi tehnična predpriprava za namestitev blokirne naprave (alkoholne ključavnice) za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola ter Resolucija nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2023 – 2030. Na konferenci bo predstavljeno tudi praktično delovanje alkoholnih ključavnic.
Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je ob začetku akcije izpostavila: »Izjemno nevarno je prepričanje, da smo zaradi manj popitega alkohola v prometu na varni strani. Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč v dovoljeni meji alkohola v krvi je lani v skoraj 300 prometnih nesrečah umrlo šest oseb, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih, 122 pa lažje telesno poškodovanih. Sočasno poteka tudi akcija Slovenija piha 0.0., ki je  odlična priložnost, da ozavestimo, da varne meje pitja alkohola ni.  Lani so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 87 prometnih nesreč. Umrlo je 13 udeležencev, oziroma dva več kot leto poprej, 28 je bilo hudo telesno poškodovanih. Delež umrlih zaradi teh povzročiteljev je bil v preteklem letu najvišji doslej, kar 17 %. Od skupno 12 povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, so bili trije sočasno tudi pod vplivom alkohola. Agencija za varnost prometa zato vedno znova poudarja, da alkohol in droge niso »krivi« za prometno nesrečo. Polno odgovornost nosi človek, ki se alkoholiziran ali pod vplivom drog poda v promet, za volan motornega vozila, krmilo motorja, kolesa, e-skiroja in nesrečo povzroči.«
V letošnjem letu do konca meseca septembra beležimo 8,5 % manj prometnih nesreč, 11,8 % manj smrti (15 umrlih), 13,4 % manj hudih telesnih poškodb (97) in 8,0 % manj lažjih telesnih poškodb (438) zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometih nesreč, kot v enakem obdobju lani. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je letos v smrtnih prometnih nesrečah znašala 1,14 promila. Vzroki za smrtne prometne nesreče alkoholiziranih povzročiteljev so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer in nepravilno prehitevanje. Policisti so letos odredili 344.237 alkotestov, od tega je bilo 9.319 pozitivnih in 213 odklonjenih. Odredili so 1.166 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 191 pozitivnih in 639 odklonjenih. Agencija za varnost prometa in Policija pozivata k odgovorni vožnji: »Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola in drog odpovejte!« To so sporočili Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. (konec)