27.12.2022 ob 21:41
Deli članek
Ledeni mraz je odnesel več kot 60 življenj

New York (MOREL/FoNet) - V arktični nevihti brez primere, ki divja po Severni Ameriki, je doslej umrlo več kot 60 ljudi, na tisoče domov je ostalo brez elektrike. V snežnem viharju, ki ga imenujejo tudi bombni ciklon in sega od Kanade do ameriško-mehiške meje, je umrlo najmanj 62 ljudi, je poročal BBC.

Najbolj prizadeta je bila regija Buffalo na zahodu zvezne države New York, kjer so do zdaj potrdili smrt najmanj 28 ljudi. Državni predstavnik je povedal, da so bili nekateri ljudje med najhujšim neurjem v zgodovini več kot dva dni ujeti v avtomobilih. V delih Amerike naj bi do srede zapadlo še 23 centimetrov snega, opozarjajo meteorologi.

Bombni ciklon je izraz za nevihto, ki se hitro okrepi, zračni tlak pa pade za najmanj 24 milibarov v 24 urah. "Mesto je kot vojno območje in zakopana vozila ob cesti so grozljiva," je povedala guvernerka zvezne države New York Katie Hochul. Dodaja, da številne nujne službe zaradi snega ne morejo posredovati, zato je v Buffalu "situacija življenjsko nevarna". Nekatere žrtve so našli zasnežene v njihovih avtomobilih, poroča Reuters. Ena družina z majhnimi otroki, starimi od dve do šest let, je imela srečo, da so jo po 11 urah čakanja v avtomobilu rešili. Uradni predstavniki se bojijo, da bodo, ko se bo neurje poleglo in se bo sneg začel topiti, našli še več zasneženih avtomobilov in mrtvih ljudi.

V Kanadi so umrli štirje ljudje, ko se je avtobus prevrnil na poledeneli cesti blizu mesta Merritt v zahodni provinci Britanske Kolumbije. Neurje že več dni povzroča kaos, na milijone ljudi pa so opozorili, naj ne zapuščajo svojih domov. Na tisoče letalskih letov je bilo odpovedanih, zaradi česar mnogi ljudje niso mogli priti domov za božič. Vremenoslovci pravijo, da se bo neurje v naslednjih dneh umirilo, vendar še vedno svetujejo, da se izogibajte potovanjem, razen če je to nujno potrebno.

O smrtnih žrtvah, povezanih z neurjem, so poročali tudi v Vermontu, Ohiu, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu in Koloradu. Temperature v Elk Parku v Montani so padle na minus 45, medtem ko je bilo mesto Hale v Michiganu popolnoma zmrznjeno. V Južni Dakoti so zasneženi Indijanci zažgali svoja oblačila, da bi se ogreli, potem ko jim je zmanjkalo nafte, so povedali predstavniki lokalne skupnosti. Temperature na jugu Floride so padle tako nizko, da so legvani zmrznili in padli z dreves. (Konec)