08.08.2023 ob 23:17
Deli članek
Nove gorske nesreče, ena smrtna

Ljubljana (MOREL)- Ekipa 20 gorskih reševalcev z različnih društev GRS danes zjutraj s tremi helikopterji slovenske vojske odletela na pomoč prebivalcem Koroške in GRS Koroške, ki so v poplavah izgubili prostore, opremo in vozila. Odpeljali so jim nekaj reševalne opreme, predvsem pa so jim priskočili na pomoč pri oskrbi in evakuaciji prebivalcev.

Ekipe so v Črni na Koroškem pregledale vse nedostopne višje ležeče terene, ki so ostali odrezani od dostopa do oskrbe. Peš in tudi s helikopterji Slovenske vojske ter madžarskimi helikopterji so jim odnesli vsa potrebna zdravila, vodo, hrano, oblačila, gorivo, agregate in se trudili širiti pogum in upanje, kljub težkih razmeram. Pomagali so noseči mamici in njenih otrokom. S pomočjo helikopterja so jih evakuirali iz ogroženega in nedostopnega terena, da bodo lahko na varnem v prihodnjih dneh počakali prihod novega družinskega člana. Evakuirali so tudi nekaj drugim oseb, ki so potrebovali nujno pomoč zdravnika. Dotaknila pa se nas je tudi zgodba starejše gospe, ki ni želela zapustiti svojega doma. Po dobri uri prepričevanja je le pristala na polet s helikopterjem slovenske vojske.

Polovica ekipe gorskih reševalcev ostaja na Koroškem tudi jutri, ko bodo skupaj z ostalimi reševalnimi službami nadaljevali današnje delo.

Veliko gorskih reševalcev je te dni vključenih na različnih območjih Slovenije. Vračajo pa se tudi gorske nesreče: GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Letalske policijske enota je posredovala pri reševanju planinca, ki je zdrsnil 50 m iz planinske poti in se smrtno ponesrečil; GRS Tolmin pa je z dežurno ekipo za reševanje v gorah ob pomoči posadke helikopterja Letalske policijske enote reševala zaplezane tuje planince.

Opozarjali so že velikokrat, vendar ker se nesreče dogajajo in ker prihajajo tudi sončni dnevi oziroma se vreme izboljšuje, vseeno še enkrat pozivajo in se pridružujejo opozorilom Planinske zveze Slovenije: stanje v gorah in hribih je podobno kot v dolinah: razmočeno, mokro, spolzko, nevarno, zato še vedno odsvetujejo odhod v hribe in gore. Veliko planinskih poti je tudi zaprtih. To je sporočila Katarina Janjič iz GRZS