08.06.2023 ob 11:56
Deli članek
Opozorili bodo na goljufanja in kraje denarja po spletu

Ljubljana (MOREL)- Z razvojem novih tehnologij in širjenjem digitalizacije na vsa življenjska področja so v porastu tudi različne spletne prevare. Z uporabo sodobnih tehnologij in umetne inteligence bodo kibernetske prevare postale še bolj sofisticirane in bodo zelo usmerjeno ciljale ter zlorabljale človekovo ranljivost. Vse z namenom goljufanja in kraje denarja. SI-CERT je v poročilu za leto 2022 opozoril, da med kibernetskimi incidenti že nekaj časa glede porasta izstopa ribarjenje, (po angleško phishing). V letu 2022 je namreč od skupaj 4123 obravnavanih incidentov predstavljal tretjino vseh prijav. Skupen znesek finančne škode obravnavanih incidentov v letu 2021 je v Sloveniji znašal kar 1,45 milijona evrov.

Porast poskusov phishing napadov, ko goljufi prek lažnih spletnih strani, družbenih omrežij, elektronske pošte ali prek spletnih obrazcev poskušajo pridobiti osebna uporabniška imena in gesla za dostop do spletnih ali mobilnih bank, beležijo tako banke v Evropski uniji kot tudi pri nas.

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, so pripravile vseslovensko kampanjo ozaveščanja javnosti glede tveganj različnih spletnih prevar. Cilj kampanje je okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, z namenom, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili. Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam.

Kampanja ozaveščanja želi utrditi naslednja osnovna pravila:

  • Prek elektronske pošte, SMS sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS sporočil, nikoli ne vpisujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmete s strani banke, preverite s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišete.
  • Pogosto menjajte geslo in PIN številko.
  • Izogibajte se avtomatskemu shranjevanju gesel v internetnem brskalniku.
  • Bodite pozorni na vsak telefonski klic, pri katerem gre za posredovanje osebnih podatkov in gesel.
  • Svoj računalnik zaščitite s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi.
  • Kupujte samo na preverjenih internetnih straneh.

Poleg TV oglasa, ki naslavlja problematiko phishinga in simbolično prikazuje različne obraze spletnih prevar, so del kampanje tudi plakati in spletni oglasi, ki s sporočili posnemajo najuspešnejše taktike spletnih goljufov. Podporni materiali kampanje so tudi izobraževalne vsebine za družbena omrežja in posebna spletna stran pazi.se: https://www.pazi.se, na kateri so opisane aktualne spletne prevare, kako jih prepoznati in kako se pred njimi ustrezno zaščititi. Kampanja ozaveščanja se prične v ponedeljek, 12. junija, ponovljena pa bo v jesenskem času. To so sporočili iz Združenja bank Slovenije. (konec)