04.04.2024 ob 12:19
Deli članek
Pogrešano deklico v Srbiji sta ubila dva morilca

Srbska polcija prijela dva morilca deklice/foto FoNet

Beograd (MOREL/FoNet) - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes sporočil, da je policija aretirala dve osebi zaradi umora dveletne deklice Danke Ilić, ki je izginila 23. marca v Banjskem Polju pri Boru. Ministrstvo za notranje zadeve Srbije (MUP) je danes sporočilo, da so po podrobnih preverjanjih vseh indicev in informacij prijeli S.J. (50) in D.D. (50) iz Bora, osumljena umora dveletne deklice Danke Ilić.

Vučić je na izredni seji srbske vlade povedal, da je dobil novico od policije, da sta aretirani osebi priznal zločin in da policijo vodita na kraj, kjer sta skrila truplo otroka. Dodal je, da bo minister policije Bratislav Gašić o tem sporočil naknadno. Vučić se je policiji zahvalil za sodelovanje in spomnil, da so vsi ljudje strašno zaskrbljeni za usodo tega otroka. To kaže, da nismo izgubili duše, da imajo ljudje srce in moč za jok, to kaže, da smo ljudje, je dejal Vučić, ki je še izjavil, da je "neverjetno, kakšne pošasti obstajajo". Gašića je pozval, naj se čim prej oglasi z vsemi potrebnimi pojasnili in podatki o mali Danki Ilić. "Glede na to, kar sem dobil od MUP-ja, so se stvari končale na najslabši možni način," je sklenil Vučić.

Društvo novinarjev Srbije (UNS) je danes ob smrti dveletne Danke Ilić novinarje in medije pozvalo k spoštovanju Kodeksa srbskih novinarjev, naj skrbijo za dostojanstvo žrtve in ne s svojim poročanjem še dodatno škodijo družini. "Sodelavce prosimo in pozivamo k spoštovanju zasebnosti družine in njene bolečine. Otroke še posebej varujeta novinarski kodeks in zakon pred medijskimi senzacionalizmi, kar se še posebej nanaša na varovanje identitete drugih mladoletnih članov te družine," piše v objavi. Poudarjeno je, da mora biti sočutje do družine, ki je izgubila otroka, pomemben postulat, ki ga novinar upošteva, če javnost seznanja s podrobnostmi tega tragičnega dogodka. Društvo je svojcem izreklo sožalje. (konec)

(konec)