12.08.2022 ob 22:42
Deli članek
Policija opozarja na povečan obseg prometa čez vikend in po njem

Ivana Kapuna, vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Ljubljana (MOREL)- Prihajajoči konec tedna in preostanek meseca do začetka šolskega leta na policiji ocenjujejo kot bolj rizična za možno poslabšanje stanja prometne varnosti zaradi zgostitev na cestah in povečanih prometnih tokov, zaradi česar policisti izvajajo intenzivne aktivnosti za zagotavljanje čim boljše varnosti v cestnem prometu. Trenutno poteka tudi akcija Hitrost, v okviru katere so policisti v prvih štirih dneh ugotovili preko 800 prekoračitev hitrosti, tekom celega poletja pa izvajajo tudi aktivnosti, povezane s turistično sezono.

Po trenutnih statističnih podatkih je policija obravnavala za 10 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. Umrlo je 63 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta pa 69. V letošnjem letu se je za 5 odstotkov povečalo število prometnih nesreč s hudimi posledicami (za 27 več) in za 11,5 odstotka število prometnih nesreč z lažjimi telesnimi posledicami (za 366 več). V lanskem letu je npr. med 13. in 31. avgustom umrlo kar 11 udeležencev.

Pred nami je podaljšan konec tedna, ko se bo veliko ljudi odpravilo na različne destinacije po Sloveniji ali v tujini. Zaradi prazničnega ponedeljka bo v dopoldanskem času povečan promet na Gorenjskem oziroma v smeri proti Brezjam. V prihajajočem obdobju pričakujejo zaradi vračanja tujih turistov večje zgostitve prometa v smeri proti Avstriji, in sicer že v ponedeljek proti Šentilju in iz Ljubljane proti Karavankam. V ponedeljek zvečer in nato v torek tekom dneva pričakujejo zastoje pred predorom Karavanke. Zato vsem, ki se v naslednjih dneh odpravljajo na pot, svetujejo, da pot ustrezno načrtujejo in se nanjo odpravijo pravočasno, predvsem pa da so na cestah strpni in da spoštujejo prometna pravila.

Poleg aktivnosti, povezanih s turistično sezono in akcijo Hitrost, pa policija svoje aktivnosti usmerja tudi na ostala področja, kot je npr. nadzor tovornega prometa in avtobusov.To so sporočili iz policije. (konec)